Nieuws
 | update 

Opmer­ke­lijk: Guy moet 53 melk­koei­en afma­ken door Cana­de­se griep, maar gevaar voor volks­ge­zond­heid is er niet

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bij een melkveehouder in Boezinge moeten 53 melkkoeien afgemaakt worden. Deze nacht worden de dieren opgehaald omdat ze besmet zijn met de Canadese Griep. Maar de koeien hebben er weinig last van en er is geen enkel besmettingsgevaar voor de mens. Dan rijst de vraag waarom ze dan verplicht afgemaakt moeten worden?

“Wij doen er alles aan omdat ze zolang mogelijk zouden meegaan. En nu moet je ze plotseling allemaal afstaan. We hebben al talloze slapeloze nachten gehad en veel verdriet”, vertelt landbouwer Guy Vermeersch, die droevige dagen beleeft op z’n boerderij. Bij de 53 koeien is de Canadese griep, een luchtwegeninfectie, vastgesteld waardoor ze verplicht geslacht moeten worden.

"We hebben al talloze slapeloze nachten gehad en veel verdriet.”

Guy Vermeersch, melkveehouder

Geen risico voor de mens

De verplichte slachting is een enorme klap voor het bedrijf van Guy. De vergoeding is beperkt en de veestapel moet weer van nul opgebouwd worden. Toch is dat niet het ergste.

“Het ergste is nog het emotioneel verlies. We hebben een heel hechte band met onze koeien. Alle koeien hebben nog een naam. Dat is zoals een huisdier, zo graag zien we die koeien”, vertelt de landbouwer.

Veel landbouwers vinden de maatregel trouwens overdreven, want IBR houdt geen risico in voor de mensen. De melk en het vlees van de afgemaakte koeien komt straks ook gewoon in de voedselketen terecht.

Tegen 2027 IBR-vrij

Door een opstoot van IBR in West-Vlaanderen moeten er op 12 bedrijven in onze provincie koeien verplicht geslacht worden. In heel Vlaanderen gaat het om een 3.500 dieren die tegen 1 november geslacht moeten worden. Het virus is enorm besmettelijk voor de veestapel en op vraag van de sector zelf, moet IBR volledig uitgeroeid worden, zegt Volksgezondheid. Sinds 2012 worden er vanuit de overheid maatregelen genomen tegen het virus zodat ons land tegen 2027 IBR-vrij is.

“Ik zou heel graag toch die boodschap meegeven dat we er ons heel erg bewust van zijn dat het zware opofferingen vraagt van individuele bedrijven om het geheel van België en de veestapel te kunnen vrijwaren”, zegt Herman Claeys van de FOD Volksgezondheid.

Stefaan Six
Celien Tanghe