Oplich­ting van 3 mil­joen euro in Ouden­burg: geen straf wegens ver­ja­ring maar bank moet scha­de vergoeden

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een 50-jarige ex-bankdirecteur uit Oostende krijgt geen straf meer ook al zou hij zijn klanten voor 3 miljoen euro hebben opgelicht. Het strafdossier is inmiddels verjaard. BNP Paribas Fortis is wel mee veroordeeld om de schade te betalen.

Eind de jaren 1990 werkte Yves B. zich op tot directeur van zijn eigen bankkantoor, eerst in Oostende en later in Oudenburg. Dat laatste groeide uit tot een van de succesrijkste landelijke kantoren van BNP Paribas Fortis. Met zijn vlotte praatjes en charmante voorkomen was B. alom gerespecteerd. Maar tussen 2007 en 2010 zou hij samen met zijn kompaan Michel D. (54) klanten voor 3 miljoen euro hebben opgelicht. Ze beloofden hen woekerwinsten tot 22 procent, maar uiteindelijk bleek al het geld verdwenen.

2021-11-10 00:00:00 - Sjoemelende bankdirecteur schuldig, maar geen straf
Nieuws

Sjoemelende bankdirecteur schuldig, maar geen straf

Bankdirecteur schreeuwde onschuld uit

In eerste aanleg werden de bankdirecteur, zijn kompaan en BNP Paribas Fortis wel schuldig verklaard, maar omdat de redelijke termijn was overschreden -er was acht jaar verstreken sinds de aanhouding- kregen ze geen straf.

De bankdirecteur ging in beroep om zijn onschuld uit te schreeuwen. "Men wou het verhaal doen kloppen dat dit een sjoemelende bankdirecteur is!", pleitte advocate Stien Dijckmans. Zij en meester Luc Arnou wezen met de beschuldigende vinger naar kompaan Michel D. die als tussenpersoon fungeerde tussen de klanten en Yves B. Maar die laatste liet voor het hof echter verstek gaan, en kon zich dus niet verdedigen.

Geert Lenssens, advocaat van heel wat gedupeerden, haalde vooral hard uit naar de bank. "Dit dossier is ontluisterend voor de bankdirecteur, maar ook voor Fortis. De bank keek toe op de controlemechanismen, maar deed niks terwijl in 2009 en 2010 al onregelmatigheden werden vastgesteld." Daarnaast probeerde de bank volgens meester Lenssens het strafdossier te boycotten door zelf een onderzoek te voeren, maar een deel achter te houden voor de speurders.

Bank moet mee schade vergoeden: "Beter moeten controleren"

Drie jaar na hun veroordeling, stelde het hof van beroep in Gent vast dat Yves B. wel degelijk schuldig is, maar hij krijgt geen straf meer want de strafvordering is intussen verjaard. Het hof oordeelde wel dat er minstens 2 miljoen euro moet worden terugbetaald. Het stelde een deskundige aan, die de exacte bedragen moet bepalen. Dat gebeurt vermoedelijk in maart.

Bovendien wordt ook BNP Paribas Fortis aansprakelijk gesteld en zal ze mee de schade moeten betalen. "Het getuigt van een weinig pertinente opvolging dat in de periode nadien Yves B. erin slaagde meerdere feiten te plegen", aldus het arrest.

"Er is geen sprake van verschoonbaarheid of overmacht in hoofde van nv BNP Paribas Fortis. Haar objectieve aansprakelijkheid geldt onverkort tegenover de benadeelde partijen." Het hof stelt met andere woorden dat de bank haar werknemer beter had moeten controleren en dus mee aansprakelijk is voor de verdwenen miljoenen.

Belga
Andy Debo