Nieuws
 | update 

Opge­vor­der­de cipier rea­geert op mini­ma­le dienst­ver­le­ning: dit voelt als geen recht meer op staken”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft een vijftigtal cipiers opgevorderd om de minimale dienstverlening te verzekeren in de gevangenis van Brugge. Sinds gisteravond tien uur wordt er opnieuw gestaakt, voor onbepaalde duur.

De vakbonden protesteren tegen de overbevolking en de toenemende agressie tegen gevangenispersoneel. Ze vinden de maatregelen die justitieminister Van Tigchelt voorstelde ondermaats. Tot groot ongenoegen legde de minister voor het eerst ook onmiddellijk de minimale dienstverlening op. Daarom vorderde de gouverneur een 50-tal cipiers op, waaronder ook Nadine Verschoore. 

"De directie is bij mij langsgekomen op de werkplek met een brief. Getekend door de gouverneur dat ik vandaag opgevorderd wordt om te komen werken op mijn late dienst. Maar eigenlijk was ik veel liever bij mijn kameraden in Merksplas om mee actie te voeren", legt Nadine uit. 

"Het recht op staken voelt voor mijn vandaag als geen recht meer op staken. Geen recht meer om actie te voeren."

Nadine Verschoore, opgevorderde cipier

"Personeel monddood maken"

Tot vandaag sprongen de politie en civiele bescherming de eerste 48 uur van een staking bij om personeelstekorten op te vangen. Voor de vakbonden is de onmiddellijke minimale dienstverlening met opvordering de druppel.

"Ik denk dat op deze manier de minister probeert van het personeel monddood te maken. Hoe kunnen wij nog in de toekomst verder zo’n dingen aankaarten zoals de overbevolking?", vraagt Nadine zich af. 

In de gevangenissen van Ieper, Ruiselede en het detentiehuis van Kortrijk is voorlopig geen personeel opgevorderd.

Gevangenis Brugge
Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe