Nieuws

Ze was­ten geld wit en reden Euro­pa rond om accijn­zen op cava te ont­dui­ken: Oos­tend­se twee­ling­broers veroordeeld

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De twee bekende broers Marchand uit Oostende krijgen vier maanden cel met uitstel voor ontduiken van accijnzen. Voor het witwassen van crimineel geld krijgen ze een jaar cel met uitstel. De broers krijgen ook één miljoen euro boete, 100.000 euro daarvan is effectief.

Het onderzoek was al een tijdje aan de gang toen de speurders op 18 juni 2019 binnenvielen in het penthouse van de broers in het Europacentrum in Oostende. Peter Marchand was in Brussel tegen de lamp gelopen met een sportzak vol cash geld. Naar aanleiding van huiszoekingen in Oostende, Knokke, Brugge en Jabbeke zijn toen ook zes luxewagens in beslag genomen. 

2022-11-17 00:00:00 - Broers Marchand binnenkort voor rechtbank

Via wisseltransacties zou in een Brussels wisselkantoor op twaalf jaar tijd ruim honderd miljoen euro witgewassen zijn. Ook Peters broer Rudolf en zijn ondertussen overleden broer Armand werden verdacht van betrokkenheid bij de witwaspraktijken, maar uiteindelijk werd Peter Marchand als enige aangehouden door de onderzoeksrechter. De beklaagde zat ongeveer vier maanden in voorhechtenis.

Accijnzen op cava ontdoken

Volgens het openbaar ministerie hebben ze het geld bewust witgewassen in opdracht van Ierse tabaksmokkelaars. Daarnaast moesten de broers zich ook verantwoorden voor een frauduleuze constructie waarbij ze vele liters van hun cava in Europa rondvoerden, om de accijnzen in België te ontduiken. Tijdens de huiszoekingen zijn zowat 30.000 flessen cava van hun eigen merk in beslag genomen.

Vrijspraak gevraagd

De verdediging vroeg op basis van artikel 71 de vrijspraak voor de witwaspraktijken. Peter Marchand zegt namelijk dat de Ierse bende hem bedreidgde. Ook zijn tweelingbroer vroeg de vrijspraak, maar ook hij vangt dus bot.

De redactie