Nieuws

Oos­ten­de voor Anker laat je ken­nis­ma­ken met het mari­tie­me leven

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende kan je vandaag nog dat tikkeltje meer genieten van alles wat met het maritieme leven te maken heeft. Onder de noemer “Oostende voor Anker” wordt daar dit weekend de zee gevierd met tal van schepen en optredens.

In totaal zijn er maar liefst 150 schepen te zien, van driemasters tot kleinere sloepen. Vaak stammen ze af van de 15e tot 18e eeuw, wat de ervaring des te unieker maakt. Een bijzonder exemplaar is de El Galeón: een replica van een 17e-eeuws Spaans galjoen, dat een centrale rol speelde in de handels- en culturele routes naar Indië. Er worden daarnaast rondleidingen en lezingen gegeven. Denk daarbij aan een demonstratie visfileren of een expo over het 300-jarig bestaan van de Oostendse Compagnie.

Ook voor de kleintjes staat er heel wat op het programma. Zo vertelt auteur Doris Klausing speciaal voor gelegenheid een kinderverhaal aan boord van de Hydrograaf. Voor muziekliefhebbers zijn dan weer gratis optredens. Dit jaar worden maar liefst 25 groepen verwelkomd.

De organisatoren mikten op 200.000 bezoekers. Maar dat aantal is ruimschoots gehaald. Het is zelfs één van de drukste edities, ondanks de weersvoorspelling. "Gisteren was het over de koppen lopen. Het is de tweede keer in de geschiedenis van Oostende dat ik de pontons moest afsluiten omdat er te veel mensen waren", zegt curator Hubert Rubbens. Het event is trouwens al jaren een vaste waarde in de stad en zorgt daarmee ook voor respect voor varend erfgoed.

"Voor de tweede keer in de geschiedenis van Oostende moest ik de pontons afsluiten omdat er te veel mensen waren."

Hubert Rubbens, curator
Laurens De Jaegher

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.