Nieuws

Oos­ten­de smult van het Gar­naal­k­ro­ket­ten­fes­ti­val: twaalf chefs strij­den om titel van Bes­te Oos­tend­se Garnaalkroket

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Oostende staat dit weekend opnieuw volledig in het teken van haar geliefde delicatesse: de garnaalkroket. Tijdens het jaarlijkse Garnaalkrokettenfestival gaan twaalf Oostendse chefs de strijd aan om de titel van Beste Oostendse Garnaalkroket. Zowel een professionele jury als het publiek beslissen wie met de felbegeerde titel naar huis gaat.

De belangstelling is enorm: de 7.500 tickets voor het festival in de Wellington Hippodroom waren in een mum van tijd uitverkocht. De geur van versgebakken kroketten lokt dit weekend duizenden bezoekers naar de kuststad. “Ik denk dat het nu nummer negen of tien is", lacht bezoeker Matisse Monteyne. “We waren hier al om 11 uur om er meteen in te vliegen. We hebben al wat lekkers geproefd, maar misschien moeten we voor de zekerheid nog een tweede keer proeven.”

Ook Piet Heugebaert is op zoek naar de perfecte garnaalkroket: “Ik let vooral op de echte smaak van de garnalen. Niet te veel smeuïge room, de garnalen moeten de hoofdrol spelen”

De deelnemende chefs werken elk met hun eigen geheime recept. Toch gelden er enkele regels: elke kroket moet 40 gram wegen en minstens 30 procent garnalen bevatten. “De garnalen zijn wat in prijs gezakt, want een tijdje waren ze echt duur, het blijft de kaviaar van de zee", vertelt chef Peter Roose van restaurant ’t Zeezotje. “Timing is belangrijk, want je wil niet dat ze aanbranden. En wat het geheim is? Dat blijft topsecret.”

Het festival loopt nog tot maandag, waarna de winnaars van zowel de publieksprijs als de juryprijs bekendgemaakt worden.

Garnaalkroket 2
Garnaalkroket 3
Garnaalkroket
Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Wout Bernaert

Taalfout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt in dit artikel?