Nieuws

Ook wie in Brug­se bin­nen­stad woont kan inves­te­ren in zon­ne­pa­ne­len: eer­ste zon­ne­tuin voorgesteld

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brugge hebben inwoners en energieplatform Bolt hun collectieve zonnetuin voorgesteld. Daarmee koop je zonnepanelen zonder dat ze op jouw dak liggen. Bolt plaatst zo 3.400 zonnepanelen op een industrieel dak net buiten de stad.

Het is voor Bruggelingen in de binnenstad niet evident om zonnepanelen te leggen: dat is vanwege de erkenning van UNESCO gebonden aan heel strenge regels, en de zonnepanelen mogen ook niet zichtbaar zijn vanop straat. Wie toch wil investeren in zonne-energie kan daarom nu intekenen op de zonnetuin, tot zestien panelen kopen. Al zullen die dus wel op een ander dak liggen. In dit geval komen ze op het bedrijf Tyles, op enkele kilometer van het centrum.

"De zonnetuin wordt volledig beheerd door Bolt," zegt Pieterjan Verhaeghen. "Dat wil zeggen dat het energieplatform instaat voor zowel de installatie als het onderhoud, de reparatie en verzekering van de zonnepanelen." De stad Brugge ondersteunt het project, want het draagt mee bij tot de doelstellingen in haar klimaatplan. 

Inwoners van de Brugse binnenstad krijgen nu voorrang om nog in te tekenen, maar vanaf volgende maand kunnen ook gezinnen van buiten Brugge intekenen op het project.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse