Nieuws

Ook Boe­ren­bond wijst stik­stof­no­ta af

2023-03-06 00:00:00 - Ook Boerenbond wijst stikstofnota af

Het nieuwe stikstofvoorstel dat N-VA en Open Vld zondag hebben goedgekeurd zonder coalitiepartner CD&V biedt volgens Boerenbond "onvoldoende toekomstperspectief voor de Vlaamse land- en tuinbouw en staat juridisch op losse schroeven".

Regeringspartijen N-VA en Open VLD keurden zondagavond zonder coalitiepartner CD&V een nieuwe conceptnota over het stikstofdossier goed. Over het statuut van de nota lopen de meningen intussen uiteen.

Onvoldoende ontwikkelingsruimte

In ieder geval bevat de tekst een reeks aanpassingen ten opzichte van het 'krokusakkoord' van vorig jaar, onder meer wat de zogenaamde 'rode lijst' met piekbelasters betreft, maar ook op het vlak van vergunningsregels en flankerend beleid.

Maar net als het oorspronkelijke akkoord voldoet ook de nieuwe stikstoftekst niet voor landbouworganisatie Boerenbond. "Om fit te zijn voor de toekomst moet onze sector zich kunnen blijven ontwikkelen, en net daar schiet deze conceptnota tekort", zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

Net zoals CD&V vindt dus ook de Boerenbond dat er te weinig ontwikkelingsruimte is voor de landbouwers. "Uit onze eerste analyse blijkt dat deze nota onvoldoende toekomst biedt voor Vlaamse voedselproductie en niet kan standhouden voor een rechtbank. Zo stellen we vast dat er nog steeds een onhoudbaar onderscheid wordt gemaakt tussen landbouw en industrie", klinkt het.

"Geen rekening gehouden met bezwaren"

Volgens Boerenbond "negeert" de tekst ook het massale landbouwprotest van afgelopen vrijdag en houdt de nota "onvoldoende rekening met de meer dan 20.000 bezwaren die werden ingediend".

"We zullen voluit blijven ijveren voor een leefbare land- en tuinbouwsector en toekomstperspectief voor jonge landbouwers en zullen alle middelen aanwenden om hun belangen te verdedigen", besluit voorzitter Ceyssens.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga