Nieuws

Ode aan gesneu­vel­de Oek­ra­ïen­se spor­ters op expo in Kortrijk

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Kortrijk loopt een fototentoonstelling over Oekraïense sporters die sneuvelden sinds het begin van de oorlog met Rusland. Het initiatief komt van Nathalia en Iryna, beiden Belgen uit Oekraïne die al twintig jaar in Kortrijk wonen. Ze wilden iets betekenen voor hun vaderland en richtten daarom de vereniging Kortrijk Club UA Razom op. Razom is 'samen' in het Oekraïens. 

De twee kwamen bij Vadim Tekulov terecht: ook hij heeft nog familie in Oekraïne. "Nog elke dag voegen gewone burgers zich bij het leger," zegt Tekulov. "Ze hopen het geweld een halt toe te roepen, zodat hun families niet langer moeten vluchten en in angst leven." 

Expo Oekraïne

"Onder hen ook veel sporters: nationale, Europese en wereldkampioenen trekken naar het front en laten er het leven. Daarnaast zijn ook veel jonge sporters het slachtoffer, meestal door bombardementen."

Expo van Oekraïens ministerie van Sport

Het Oekraïens ministerie van Sport organiseert nu een rondreizende expo die al die gesneuvelde sporters eert. Die is nu voor het eerst in België te zien, het is voormalig basketkampioene Ann Wauters die de expo mocht openen.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse