Nieuws

Nood­wa­ter­pro­ce­du­re getest in Knok­ke-Heist: vlot­te samen­wer­king is belangrijk”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Federatie van Vlaamse Waterbedrijven en de Vlaamse Milieumaatschappij hebben een noodplan uitgewerkt om drinkwater uit te delen als zich een incident voordoet op het drinkwaternet. Vandaag werd het plan getest in Knokke-Heist.

Als er een sterke verontreiniging is, of een lange onderbreking, is een alternatief nodig. De waterbedrijven voorzien dan drinkwater in flessen. Bij een langere onderbreking installeren ze een flexitank, een grote container gevuld met drinkbaar water. Bij die alternatieve waterbedelingen zijn vaak verschillende partijen betrokken. De bedoeling van de test van vandaag was om alle partijen samen te krijgen, de noodprocedures te testen, en de communicatie te verbeteren.

Waterkwaliteitsplan3
Waterkwaliteitsplan4
Waterkwaliteitsplan5
Waterkwaliteitsplan6

Calamiteit nooit uitgesloten

Antoine Geerinckx, AGSO Knokke-Heist: “We doen er alles aan om onze klanten zeven dagen per week van kwaliteitsvol drinkwater te voorzien. Maar een calamiteit kan je helaas nooit volledig uitsluiten. Daarom is het belangrijk dat we goede noodprocedures hebben en die ook uittesten.”

Jan Morbee, burgemeester Knokke-Heist: “Deze oefening zorgt ervoor dat we als gemeente voorbereid zijn om te reageren bij een grote wateronderbreking of -verontreiniging. Zo kunnen we snel schakelen mocht de procedure in werking treden.”

Kate Baert