Deze zomer krijgt de tuin van het historische Sint-Janshospitaal in Damme een nieuwe bestemming. Morgen gaat er een nieuwe pop-up minigolf open met 15 unieke banen en een sfeervolle zomerbar. Zondag 30 juni was er in de namiddag een openingsmoment met receptie.
Het idee is ontstaan bij vier voormalige leiders van KSA Sijsele. Tijdens hun kampweekend in het eerste weekend van maart 2024 was dit één van de activiteiten die hen inspireerde om iets mee te doen. In die periode werd gezocht naar nieuwe bestemmingen voor de site van het Sint-Hospitaal in Damme. Zo viel hun oog op deze locatie om er een eigen minigolf uit te bouwen. Na gesprekken met Herita (beheerder van deze erfgoedlocatie) en Stad Damme (eigenaar), kwamen ze tot een overeenkomst.
Opening van de minigolf: van links naar rechts: Thomas De Vlieghere, Drion De Grande, burgemeester Joachim Coens, Felix Coens en Yorick Longueville
Bouw van minigolfbanen
Begin april, met de start van de Paasvakantie, begon het 4-koppige team met de bouw van 15 uitdagende banen. Voor het ontwerp haalden ze inspiratie uit de rijke geschiedenis van Damme. Elke baan bevat een specifiek attribuut als hindernis (zoals de boot Lamme Goedzak, een historische havenkraan, het stadhuis, de Schellemolen,…). De ontwerpen werden uitgewerkt met een grafisch ontwerper. De realisatie (laswerk, schrijnwerk, schilderwerk…) werd volledig eigenhandig gedaan. Bordjes met achtergrondinfo bij elke baan geven de nodige duiding en nemen spelers mee in de geschiedenis.
Zomerbar in historische tuin
Bij de minigolf is er een zomerbar met zicht op de historische Sint-Margarethavleugel en onder het toeziend oog van de ooievaars in hun nesten op het dak. Voor de bar werd een mobiele werfkeet omgebouwd. De minigolf is open in juli en augustus van donderdag tot en met zondag van 12u tot 20u.
Fototentoonstelling op de site
Je kan de minigolf combineren met een bezoek aan de fototentoonstelling van Carl De Keyzer in de gebouwen van het Sint-Janshospitaal. Daar zijn unieke foto's te zien van diverse kusten in Europa. De insteek is om die zichten vast te leggen voor deze zouden verdwijnen door een eventuele stijging van de zeespiegel in de toekomst.