Nieuwe opleiding tot ambulancier en hulpverlener bij evenementen: “groot tekort”
![Hulpdiensten ambulance 112](https://focus-wtv.be/public/_980xAUTO_crop_center-center_none/Hulpdiensten-ambulance-112.jpg)
Illustratiebeeld
Tien Centra voor Volwassenenonderwijs starten op 1 februari met de gloednieuwe opleiding Ambulante zorg. Cursisten zullen er worden klaargestoomd om ambulancier te worden in het niet-dringend patiëntenvervoer (ANDP) of om als hulpverlener op grote evenementen ingeschakeld te worden. Voor die twee profielen bestonden tot dusver amper opleidingen. In West-Vlaanderen bieden de CVO's van Kortrijk en Nieuwpoort de opleiding aan.
"De zorgsector kampt met een groot personeelstekort, en dus willen we zeker voldoende opleidingstrajecten richting de zorg aanbieden", zegt Weyts. "Door te kiezen voor tien opleidingsplaatsen verspreid over Vlaanderen, willen we zoveel mogelijk kandidaten aanspreken."
Bij het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis kunnen geïnteresseerden vandaag een opleiding eventhulpverlener volgen, maar het Vlaamse Kruis gaat die opleiding stopzetten. Dat is een probleem, zegt Weyts. "Want deze hulpverleners staan in voor de eerste hulp en aangepaste zorg aan bezoekers van grote evenementen - en daarnaast worden ze ook ingeschakeld bij rampen."
230 lestijden
En voor ANDP-ambulancier bestond tot nu zelfs geen specifieke opleiding. Zij zijn nochtans "een cruciale schakel in de zorgketen", klinkt het. "Ze vervoeren patiënten en ouderen van en naar zorginstellingen en zorgverstrekkers en waarborgen daarbij de veiligheid en gezondheid van de patiënt tijdens dit transport."
De opleidingen die op 1 februari van start gaan worden gespecialiseerde opleidingen, die werken "met specifieke en dure materialen en waar met externe partners wordt samengewerkt. "Beide cursussen omvatten 230 lestijden. In principe kan dat op één semester, maar het kabinet-Weyts verwacht dat de opleiding in de meeste gevallen één jaar zal zijn.