Nieuws

Nieu­we fase voor ombouw expres­sweg rich­ting kust tot snelweg

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Lapscheure bij Damme starten grote werken in het verlengde van de A11-snelweg richting Maldegem en Antwerpen. De weg wordt al jaren druk gebruikt door vrachtwagens en toeristen en wordt nu omgebouwd tot een volwaardige extra snelweg van en naar de Oostkust. De voorbereidende werken beginnen nu, de echte aanleg start begin volgend jaar. Het einde van de werken is gepland in 2026.

De N49, de expresweg tussen Antwerpen en de kust, dateert van de jaren ‘70. Fietsers, landbouwverkeer, autoverkeer aan 90km/u en de verschillende kruispunten leiden vandaag tot onveilige situaties. Daarom heeft de Vlaamse overheid beslist om de N49 om te bouwen tot een autosnelweg. Zo wordt het lokale van het doorgaande verkeer gescheiden.

Alle kruispunten verdwijnen

De weg tussen Antwerpen en Zelzate is ondertussen al aangepast tot autosnelweg (E34). Nu moet hetzelfde gebeuren tussen Zelzate en Westkapelle. Voor het lokale verkeer komt er een aangepaste infrastructuur naast, over en onder de N49. Alle kruispunten en rechtstreekse aansluitingen op de N49 verdwijnen.

De N49 zelf wordt een snelweg voor het doorgaande verkeer met een maximumsnelheid van 120 km/u. Die snelweg op- en afrijden doe je via een beperkt aantal op- en afritten.

Verschillende fases

De ombouw van de N49 gebeurt niet in één keer.

  • Parallelweg lokaal verkeer: tussen Damweg (Damme) en het Leopoldkanaal (Maldegem/Damme) wordt de N49 omgevormd tot een snelweg en komt er een parallelweg voor lokaal verkeer. De werken zijn gestart in augustus. Volgens de huidige planning zijn de werken midden 2025 achter de rug.
  • Nieuwe bruggen: op de kruising N49 met het Leopold- en Schipdonkkanaal (Damme/Maldegem) komen drie nieuwe bruggen. Dit deelproject loopt door tot aan de Donkse Beek, tussen de Passiedreef en de Oostdreef. De werken zijn gepland na 2024.
  • Fietstunnel: omdat de geplande tunnels aan Waterpolder (Maldegem) en die aan de Vredestraat (Damme) te ver uit elkaar liggen, komt er nog een extra tunnel onder de N49. Die komt te liggen in het verlengde van de Nonnendijk op grondgebied Damme. De werken zijn gepland na 2024.
  • Tunnel in plaats van kruispunt: het kruispunt van de N49 met de Vredestraat in Damme wordt vervangen door een tunnel onder de N49. Aan de kant van Lapscheure sluit de tunnel aan op de Lapscheurestraat. De werken zijn gepland na 2024.
  • Ontbrekende stuk parallelweg: in het verleden werden er al twee parallelwegen aangelegd langs de N49: een tussen de Dudzelestraat en de molen van Hoeke en een tussen de Lapscheurestraat en de Hoornstraat. Dit deelproject legt het ontbrekende stuk aan, tussen de molen van Hoeke en de Lapscheurestraat. De werken zijn gepland na 2024.
  • Minder scherpe bochten: het stuk tussen de Damweg en de aansluiting met de A11 moet nog aangepast worden tot een snelweg. De weg wordt volledig opnieuw aangelegd en enkele bochten worden minder scherp gemaakt, zodat de weg geschikt is voor een snelheid van 120 km/u. De werken zijn gepland na 2024.
Redactie