Nieuws
 | update 

Niet Vieux Lil­le, maar wel Kort­rijk: zo ziet het ver­nieuw­de his­to­ri­sche cen­trum eruit

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Na iets meer dan een jaar werken, is het historische centrum van Kortrijk volledig heraangelegd. Zondag is er een groot feest met straatartiesten en gidsbeurten.

De stad heeft met Michel Desvigne dezelfde ontwerper van de verlaagde Leieboorden ingeschakeld voor de herinrichting van het historische centrum. Vooral de straatjes rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk kregen een grondige opknapbeurt. Daarbij haalde Desvigne de mosterd vooral bij Gent en het oude stadscentrum van Rijsel. Het asfalt is vervangen door kleinschalige bestratingsmaterialen en waar mogelijk zijn bomen geplant. Samen met de buurtbewoners zijn er een tiental geveltuintjes aangelegd die extra kleur en sfeer brengen. Op het Deken Zegerplein is er plaats gemaakt voor terrasjes.

Vernieuwing Kortrijk 3

Meer open ruimte bij Onze-Lieve-Vrouwekerk

De gebouwen van woonzorgcentrum Sint-Vincentius achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn afgebroken, waardoor de kerk meer ruimte heeft gekregen. Ook de omgeving rondom de kerk wordt opnieuw aangelegd met een sober, groen landschap en nieuwe wandelpaden.

Vernieuwing Kortrijk 4

Oude burchtmuur

Bij opgravingen is een deel van de oude burchtmuur bij het Deken Zegerplein blootgelegd en wordt nog hersteld met originele materialen. Ook de gracht is opnieuw aangelegd als integraal onderdeel. Daarnaast onthulde de sloop van de Sint-Vincentius gebouwen ook een historische muur tussen de Artillerietoren en Groeningestraat. Na verder onderzoek zal deze zone worden vrijgegeven en de muur hersteld.

Het hele project heeft zo'n 4,5 miljoen euro gekost.

Vernieuwing Kortrijk 2
Kate Baert
Celien Tanghe