Nieuws

Natuur­jon­gens ont­dek­ken nieuw soort pissebed

2016-11-24 00:00:00 - Natuurjongens ontdekken nieuw soort pissebed

In het Zwin in Knokke-Heist is voor het eerst in ons land een nieuw soort pissebed ontdekt: de Paarse oproller.

Dat meldt Natuurpunt. Dat insect komt vaker voor langs dijken in Zeeland. Zijn licht paarsbruine kleur en donzige beharing onderscheiden hem van de andere oprolpissebedden. Bovendien heeft de soort maar één oog aan elke kant terwijl dat voor de andere soorten al gauw enkele tientallen zijn.

De soort is voor het eerst ontdekt in Nederland in 1994 en blijkt redelijk algemeen voor te komen langs dijken in de provincie Zeeland, tot zelfs vlak bij de Belgische grens nabij het Zwin. Het was dan ook te verwachten dat de soort in het Zwin zou voorkomen. Het beestje vinden bleek echter niet zo eenvoudig. Tot de pissebeddenwerkgroep Spinicornis die recentelijk aantrof.

Waarom de soort zo laat ontdekt werd, is moeilijk te zeggen. Vermoedelijk is de soort oorspronkelijk afkomstig van bergachtige gebieden in Portugal. Van daaruit heeft ze zich verspreid, al dan niet via menselijk toedoen. Met de Paarse oproller zijn er nu 36 Belgische landpissebeddensoorten, waarvan een vierde de laatste twintig jaar ontdekt werden.

De redactie