Musi­cal brengt Bake­landt weer tot leven: stuk­je geschie­de­nis dat niet ver­lo­ren mag gaan”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vanavond gaat in Langemark-Poelkapelle de spektakelmusical “Bakelandt, de weg naar de guillotine” in première. 120 figuranten en 40 muzikanten brengen het verhaal van een dievenbende die de regio onveilig maakt op het einde van de 18e eeuw. Het Bakelandtcomité wil met de musical vooral de jonge generaties aanspreken, want dit stukje regionale geschiedenis gaat stilaan verloren.

De musical brengt het verhaal van Bakelandt (1774-1803) met zijn dievenbende en de aanloop naar zijn veroordeling wegens roof en moord en zijn terechtstelling in Brugge. Het is meer dan folklore. Het is een stukje geschiedenis en dan moet alles kloppen, ook de kleren bijvoorbeeld.

Massaspektakel

De musical is een spektakel met massascénes, paarden, koetsen en 120 figuranten om de tijdsgeest van toen tot leven te brengen. Hans Robyn, regisseur: “Er zitten spelers tussen van Koekelare, Lombardsijde, Brugge, Torhout, van overal eigenlijk. De meeste mensen die meedoen kenden het verhaal niet. We hebben daar heel intens rond gewerkt.”

Geschiedenis gaat wat verloren

Heel wat verenigingen zijn naar Bakelandt genoemd, maar de geschiedenis gaat inderdaad stilaan verloren. Koen Verdru, voorzitter Bakelandtcomité: “De jeugd was niet meer vertrouwd met de figuur van Bakelandt. En eigenlijk hebben we nu als doel dat ze weer weten wie Bakelandt is.”

Bakelandt speelt na de première vanavond ook nog morgen en in het weekend. Twee dagen zijn al uitverkocht. Meer info vind je hier.

402 BB LINKS musicallangemark
402 BB RECHTS musicallangemark
Musical
Stefaan Six