Moor­de­naar moet erfe­nis aan­vaar­den zodat hij fami­lie van slacht­of­fer kan vergoeden

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Danny S., de man die negen jaar geleden dokter Patrik Roelandt uit Izegem vermoordde, moet zijn erfenis van zijn overleden moeder aanvaarden. Dat heeft de rechtbank beslist. En dat is goed nieuws voor de nabestaanden van de dokter. Zo kunnen zij eindelijk vergoed worden. De dader moet hen een schadevergoeding van een kleine 300.000 euro betalen. Maar tot nu toe betaalde hij niets.

Kristiaan Vandenbussche, advocaat nabestaanden: “De man heeft de erfenis van zijn moeder vorig jaar geweigerd. Die erfenis is daardoor doorgesluisd naar zijn kinderen. De rechtbank heeft nu beslist dat de moordenaar zijn erfenis moet aanvaarden. Die moet terugkomen want die komt eigenlijk toe aan de slachtoffers.”

Zorgvuldig gepleegde moord

Danny S. uit Ingelmunster plande de moord destijds zorgvuldig. Hij lokte de huisarts naar zijn huis en bracht hem daar met twee messteken om het leven. Hij werd in 2019 veroordeeld tot 30 jaar cel.

De advocaat van de familie ontdekte bij toeval dat de man vorig jaar een erfenis had verworpen en stapte naar de rechtbank. “Het kan niet dat nabestaanden zelf moeten uitzoeken of een dader nog geld heeft,” zegt de advocaat van de nabestaanden. Hij pleit voor een wetswijziging. Hij wil dat notarissen bij overlijden niet alleen contact opnemen met de erfenisbelastingen maar ook met de registratie.

“Het kan niet dat nabestaanden zelf moeten uitzoeken of een dader nog geld heeft.”

Kristiaan Vandenbussche

Kristiaan Vandenbussche, advocaat nabestaanden: “Ik ben voorstander van een wetswijziging. Want vandaag de dag blijven de slachtoffers heel vaak in de kou staan. Het zou simpel kunnen geregeld worden. De notaris die de erfenis moet regelen heeft contact met de successiebelastingen. Diezelfde notaris zou ook contact kunnen opnemen met de registratiebelastingen. Die hebben kennis van alle veroordelingen in België en ook van alle slachtoffers die nog geld moeten krijgen. Op die manier zouden slachtoffers eigenlijk zeer goed kunnen vergoed worden. Maar die communicatie gebeurt voorlopig niet.”

Precedent

Het vonnis is behoorlijk uniek en kan een precedent zijn. “De enige zaak die bekend is, is de zaak Dutroux. Daar hebben de slachtoffers geprobeerd om de erfenis van Michelle Martin af te nemen. Maar daar is het niet gelukt want die vordering was verjaard. Dus is deze uitspraak een precedent in België.”

Redactie