Nieuws

Mooov toont film­pa­rels die je anders nooit zou zien

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gisteravond is het filmfestival Mooov geopend in Brugge en Kortrijk met de première van Animalia, een Marokkaanse film. Mooov is een ontdekkingsfestival. Er staan 80 films uit alle werelddelen op het programma, veelal films die je hier maar zelden te zien krijgt.

Onze filmlandschap wordt vooral gedomineerd door de Amerikaanse cinema. Als tegengewicht brengt Mooov brengt unieke wereldcinema tot bij ons. Klara Camerlinck, Mooov Zuid-West-Vlaanderen: “De Mooov films zijn stuk voor stuk pareltjes. Het is niet alleen voor het maatschappelijk gedeelte dat je komt, maar ook voor de liefde voor film.”

Straffe films

De zaal in Budascoop Kortrijk liep alvast aardig vol voor de openingsfilm van Mooov. Animalia toont de schoonheid en diversiteit van Marokko, maar ook de sociale en culturele spanningen in het land. Een filmparel die we zonder Mooov wellicht nooit te zien zouden krijgen. Overal in de wereld worden straffe films gemaakt, maar die geraken niet in onze bioscopen, die gedomineerd worden door de Amerikaanse en Europese cinema.

“Ik wil dit genre films zeker leren kennen. Het is altijd iets nieuws, nieuwe uitdagingen. Uw wereld verruimen is altijd leuk, hé.”

Filmliefhebber

Al meer dan 400 mensen hebben intussen ingetekend voor de 13 films in Zuid-West-Vlaanderen. Het filmfestival Mooov is naar de regio gehaald door de Mondiale Raden om mensen te verbinden.

Animalia

Screenshot Animalia

De redactie