Minder bruinvissen aangespoeld aan onze kust, steeds meer zeehonden op het strand
© José Tyteca
Afgelopen jaar spoelden minder bruinvissen aan op de Belgische kust, het aantal zeehonden blijft dan weer wel toenemen. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut voor Natuurwetenschappen. De meest opmerkelijke dieren die vorig jaar zijn aangespoeld, waren een orka en een levende dikkopschildpad.
In 2023 spoelden in totaal 26 bruinvissen aan. De meeste waren dood en verkeerden in verre staat van ontbinding. Met 150 aangespoelde exemplaren, kende 2013 een record in twintig jaar. Het aantal van 2023 ligt dus heel wat onder dat van 2013.
Jan Haelters - Instituut voor natuurwetenschappen
De reden voor de daling blijft voer voor speculatie. Er spoelen dan wel minder bruinvissen aan, maar uit luchtsurveys blijkt dat de dieren in onze wateren welig tieren. Bij strandwandelingen kom je bovendien steeds vaker een andere soort tegen: zeehonden.
In 2023 spoelden 48 dode zeehonden aan. Uit onderzoek blijkt dat tien van hen vermoedelijk zijn gestorven door visnetten. Het aantal aangespoelde zeehonden is vergelijkbaar met de laatste vijf jaren. Sealife verzorgde vorig jaar 7 grijze en 17 gewone zeehonden.
Het meest opvallende zeedier dat vorig jaar aanspoelde was een orka. Het dier, dat mager en verzwakt was, strandde op 29 oktober in De Panne, waar het bijna onmiddellijk stierf. Daarnaast spoelden enkele zeldzame dolfijnen aan.
Er spoelden ook verschillende zeeschildpadden aan, een levende dikkopschildpad, die na verzorging toch stierf aan een longontsteking, en een lederschildpad. Die laatste komt normaal vaak voor in warmere wateren, maar is in staat om in relatief koud water zijn temperatuur hoger te houden dan het omringende zeewater.