Nieuws

Mili­tair en muzi­kaal optre­den van lijf­wacht koning Char­les III

PARADE 2024 2

De Britse Household Cavalry heeft gisteren een taptoe verzorgd op de Grote Markt van Ieper. Dat naar aanleiding van de 100e verjaardag van de inhuldiging van de gedenkzuil voor de Royal Household Cavalry in Zandvoorde, waar ze eerder optraden.

De Household Cavalry, wereldwijd gekend als de Guards te paard, waren elite-eenheden binnen het Britse leger waarin vele mannen van adellijke afkomst waren. Binnen de Britse ruiterij stond de Household Cavalry het hoogst aangeschreven. Zij werden in oktober 1914 ingezet op de heuvelrug van Zandvoorde. Op 30 oktober 1914 veroverden de Duitsers het dorp Zandvoorde. Zo’n 120 man van de Household Cavalry vonden er de dood of raakten er vermist. 

Heel wat bekende Britse edelen sneuvelden, onder wie Lord Worsley. Op de plaats van zijn oorspronkelijk graf werd het gedenkteken voor de Household Cavalry opgericht en op 4 mei 1924 onthuld door Field Marshal Haig. Lord Worsley ligt nu begraven op Ypres Town Cemetery Extension. Lord Astor of Hever, kleinzoon van Field Marshal Haig, is de drijvende kracht achter het bezoek van de Household Cavalry aan Zandvoorde en Ieper.

"We zullen ze niet vergeten"

Geert Bekaert, Commonwealth War Graves Commission

Voor zowel het concert als de Last Postplechtigheid werden zij vervoegd door de London Scottish Pipes & Drums (UK) en de Field Marshal Haig's own Pipes & Drums (Passendale, België). Als kers op de taart escorteerden vier paarden (1 schimmel en 3 zwarte) het geheel. De paarden waren uitgedost zijn in de originele WO1-uitrusting, alsook in de huidige ceremoniële uitrusting.

PARADE 2024 1

Vandaag om 11.00 uur zal de Household Cavalry Band samen met het Ieperse koor Chorus de eucharistieviering in de kathedraal opluisteren.

Nauw contact

Benoit Mottrie, voorzitter Last Post Association is vereerd met het bezoek: “Onze organisatie onderhoudt nauwe contacten met Lord Astor of Hever en onder zijn impuls kwam dit bezoek tot stand. Op de Menenpoort staan er heel wat soldaten vermeld in dienst bij de 1st en 2nd Life Guards en de Machine Gun-sectie van de Royal Horse Guards die eind oktober 1914 sneuvelden in de gevechten bij Zandvoorde”.

Geert Bekaert van de Commonwealth War Graves Commission duidt: “We kunnen ons moeilijk inbeelden wat deze mannen hebben doorstaan om te proberen de heuvelrug van Zandvoorde in bezit te houden. Na een zware artilleriebeschieting, werden hun loopgraven door de Duitse overmacht onder de voet gelopen, waardoor eskaders van het 1e en het 2e Life Guard Regiment en van de Royal Horse Guards Machine Guns het contact met de Britse troepen verloren. Vele soldaten en officieren werden tijdens deze heldhaftige verdediging gedood of gevangengenomen. De gesneuvelden vonden hun laatste rustplaats op een begraafplaats van de CWGC of worden met hun naam op de Menenpoort herdacht. We zullen ze niet vergeten.”

Piet Lesage
Siel Vandorpe