Nieuws
 | update 

Met uit­brei­ding van natuur­re­ser­vaat Uit­kerk­se Pol­der behaalt Vlaan­de­ren op de val­reep ambi­ti­eu­ze doelstelling

Uitkerkse polder

Natuurpunt

Op de valreep heeft de Vlaamse Regering haar doelstelling behaald: 20.000 extra hectare natuur onder effectief natuurbeheer. Door de goedkeuring van 150 hectare uitbreiding in het natuurreservaat Uitkerkse Polder in Blankenberge wordt de kaap zelf overschreden. 

Bijzonder stukje natuur

Effectief natuurbeheer zijn natuurgebieden met een reservaatstatus of gebieden waarvoor een goedgekeurd beheerplan geldt. Die gebieden hebben dan extra streefdoelen voor bijvoorbeeld biodiversiteit en bescherming van inheemse dier- en plantensoorten. Ook wordt er gezorgd voor minimale toegankelijkheid. 

Vlaanderen is wel klein maar toont met deze realisatie dat de ambities groot zijn.

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving

En van dat soort gebieden heeft Vlaanderen nu dus 20.000 hectare voorzien in de huidige legislatuur. Met de verkiezingen van 9 juni voor de deur vinkt de Vlaamse Regering zo op de valreep nog een vakje af. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is uiteraard tevreden: "Nog nooit was de oppervlakte natuur die we via natuurbeheer beschermen zo groot. Zo dragen we extra zorg voor onze waardevolle natuur en kunnen bezoekers maximaal genieten van die natuur. Vlaanderen is wel klein maar toont met deze realisatie dat de ambities groot zijn", aldus minister Demir.

Brian Dewulf