Nieuws

Melk­vee­hou­ders trek­ken aan alarm­bel: Straks moe­ten we melk invoeren”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Als de trend zich verder zet, dan daalt het aantal melkveebedrijven dit jaar met 10%. Dat blijkt uit cijfers van de melk- en zuivelsector. Veel boeren geven er de brui aan omdat er geen opvolging is. Een gestopte melkveehouder uit Gistel waarschuwt voor de invoer van melk van mindere kwaliteit uit het buitenland.

Vlaanderen telt nog goed 3500 melkveehouders. Vorig gaven 173 melkveehouders er de brui aan, dit jaar staat de teller al op 117. Als dit tempo zich verderzet, stopt 10 procent van de producenten op één jaar.

“We verliezen een ganse generatie melkveehouders. Als het niet stopt, zullen we moeten melk invoeren van elders. Onze melk is nochtans van topkwaliteit, net als onze koeien en manier van werken”, vertelt gepensioneerd melkveehouder Eddy Passchyn.

“We verliezen een ganse generatie melkveehouders. Als het niet stopt, zullen we moeten melk invoeren van elders."

Eddy Passchyn, gepensioneerd melkveehouder
Melkveehouder Eddy Passchyn

Gepensioneerd melkveehouder Eddy Passchyn

Onhaalbaar voor opvolging

Tot november vorig jaar stonden in de stal van Eddy 60 melkkoeien. Maar na veertig jaar is de melkveehouder uit Gistel met pensioen gegaan, en gingen alle dieren naar het slachthuis. Zijn schoonzoon wou hem wel opvolgen, maar dat bleek onhaalbaar.

“Op vandaag is dat te klein om over te nemen. Als je een jonge landbouwer hebt die wil starten en naar de bank gaat om het bedrijf over te nemen dan stappen ze daar niet in mee. Op vandaag wordt bovendien geen enkele vergunning verleend door de overheid”, klinkt het bij Eddy.

Lage melkprijzen

Ook de lage melkprijzen voor de boer blijven een obstakel om rendabel te zijn. “Ik ben in 1983 gestart en dan hebben wij onze eerste melk verkocht aan 16 frank. Als je dat omrekent naar euro’s, 40 cent, dan is dat nog altijd exact dezelfde prijs als 40 jaar geleden. Alleen is de kostprijs wel gigantisch gestegen.”

In ons land produceren meer dan 500.000 melkkoeien meer dan vier miljard liter melk per jaar. 

Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe