Meeu­wen­team weer op stap aan zee: we leren men­sen samen­le­ven met de meeuw”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Marc en Nathan van het meeuwenteam brachten vanmorgen de meeuwennesten in kaart op een groendak van woonzorgcentrum De Lindeboom in Heist. Ze telden er zestien. Overal namen ze de echte eieren weg, en legden valse in de plaats.

"De meeuw beseft niet dat er valse eieren in liggen," zegt Marc Verborgh. "Die gaat verder broeden. Die eitjes gaan mee naar het Vogelopvangcentrum waar we samen met de universiteit van Gent een groot project hebben naar het uitbroeden van de eieren. Dan doen ze gedragstesten, en zetten ze de meeuwen later uit in Zeebrugge."

Meeuwenteam

Het tweekoppig meeuwenteam werkt onder de vleugels van het vogelopvangcentrum in Oostende, en dat al vijf jaar. Steeds meer kustgemeenten doen op hen een beroep.

Wie zelf de meeuwen in toom wil houden moet voor april de nesten verwijderen. Ook duivenpinnen of het spannen van een net over het dak kunnen beletten dat de vogels een nest maken.

Het meeuwenteam in cijfers:

Het uitbroeden van een meeuwenei duurt ongeveer dertig dagen. Daarna leren de pasgeboren kuikens vliegen en ook dan moet het meeuwenteam uitrukken om ze te bevrijden. Oostende, Blankenberge en Knokke-Heist zijn goed voor 80 procent van alle interventies. Het meeuwenteam moest vorig jaar ruim 1700 keer uitrukken. Ze brachten meer dan 1500 nesten in kaart en namen zo’n 330 eieren weg.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Lorenzo Dejonghe