Nieuws

Meer werk­zoe­ken­den en min­der vaca­tu­res, maar vraag naar per­so­neel blijft groot”

2019-04-30 00:00:00 - Provincie heeft één van de laagste werkloosheidsgraden

Het aantal werkzoekenden stijgt het snelst in Zuid-West-Vlaanderen, tegelijk daalt het aantal vacatures in die regio ook het snelst. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams parlementslid Kurt Vanryckeghem (CD&V) uit Waregem en zijn partijgenoot schepen Kevin Defieuw van Wevelgem.

Er zijn nu 8.600 mensen op zoek naar werk in Zuid-West-Vlaanderen. Dat is een vijfde meer dan een jaar eerder. Ook op Vlaams en provinciaal niveau is die stijging te merken, maar minder sterk dan in het zuiden van de provincie.

De werkzoekendengraad ligt er nu op 5,8 procent. Dat is dan wel lager dan het Vlaams gemiddelde van 6,5%, maar wel hoger dan het West-Vlaams cijfer van 5,6%. Menen heeft het hoogste cijfer, met 8,1 procent: alleen Oostende (12,1%) en Blankenberge (9,8%) liggen nog hoger.

Minder vacatures

Tegelijk daalt ook het aantal vacatures het snelste in Zuid-West-Vlaanderen: er zijn er nu iets meer dan 15.000, dat is een vijfde minder dan vorig jaar.

Ondanks minder vacatures en meer werkzoekenden blijft de vraag naar arbeidskrachten groot, zeggen Vanryckeghem en Defieuw.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse