Meer che­mi­sche stof­fen in zelf gejut­te mosselen

2014-08-19 00:00:00 - Meer chemische stoffen in zelf gejutte mosselen

De mosselen op de golfbrekers en kaaimuren aan onze kust bevatten meer chemische stoffen dan commercieel verkochte Zeeuwse mosselen. Dat zeggen drie studies van het Intituut voor landbouw- en visserijonderzoek (ILVO).

In Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge werden mosselen vanop golfbrekers en kaaimuren onderzocht op PAK's en PCB's, stoffen die een maat zijn voor de chemische vervuiling afkomsig van industrie en transport, en op de darmbacterie E. coli. 

Hoewel de concentraties van PAK's en PCB's (2 tot 4 maal hoger) van de zelf gejutte mosselen hoger is dan die van gekochte, wordt de chemische voedingsnorm daarvoor niet overschreden. De norm voor E. coli wordt wel overschreden bij zelf gejutte mosselen. 

Microplastics

Opmerkelijk aan het onderzoek was ook dat zowel gejutte als gekochte mosselen dezelfde hoeveelheid microplastics bevatten. 

Mosselen jutten in de Belgische havens en aan het strand is feitelijk verboden. Consumptie is volgens de ILVO-onderzoekers dan ook geen goed idee.

De redactie