Nieuws

Maria-omme­gang in Pope­rin­ge: gaat terug op een mira­kel uit 1479

Maria-ommegang Poperinge

Naar jaarlijkse traditie trekt vandaag vanaf 15.30 uur de Maria Ommegang weer door het centrum van Poperinge. Deze cultuurhistorische processie ter ere van Onze Lieve Vrouw van Sint-Jan gaat terug op een gebeurtenis uit 1479.

In 1479 zou in Poperinge een doodgeboren kindje weer levend geworden zijn. Meteen nadat het gedoopt was, stierf het opnieuw. Dit mirakel deed in Poperinge een grote Mariadevotie ontstaan. Nauwelijks twee jaar later werd het mirakel officieel erkend en ontstond de ommegang die evoluties en revoluties heeft getrotseerd.

Het mirakel van 1479 kan alleen maar begrepen worden als het in zijn historische context geplaatst wordt. Poperinge had in 1147 van Diederik van de Elzas een keure ontvangen, die als de aanloop beschouwd kan worden van een tijd van grote bloei. 

In de 13de eeuw bracht Poperinge het op een bepaald moment zelfs tot de derde lakenstad van Vlaanderen, na Brugge en Ieper. De stad was in volle expansie. Het was dan ook niet verwonderlijk dat in 1290 de toestemming werd verkregen om naast de bestaande St.-Bertinuskerk nog twee nieuwe te bouwen, namelijk de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de St.-Janskerk. In deze laatste kerk werd al in de 14de eeuw een Mariabeeld vereerd.

Piet Lesage