Nieuws

Man wiens lichaam zelf alco­hol aan­maakt, vrij­ge­spro­ken voor rij­den onder invloed

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brugge is een man vrijgesproken voor het rijden onder invloed omdat hij lijdt aan het 'autobrouwerijsyndroom'. Dat is een zeldzame aandoening waarbij zijn lichaam zelf alcohol aanmaakt. Volgens de rechter is er sprake van 'overmacht'.

De Bruggeling werd betrapt bij een alcoholcontrole in 2022. De man was zelf verwonderd want hij had, naar eigen zeggen, geen druppel alcohol gedronken. Blijkt dat de man lijdt aan het 'autobrouwerijsyndroom'. Tijdens een medisch onderzoek bleek dat suikers van koolhydraten in zijn lichaam worden omgezet in alcohol.

Overmacht

Het openbaar ministerie vroeg de rechtbank om hem levenslang rijongeschikt te verklaren maar de rechter sprak hem vrij. "Het gaat over overmacht want de man wist niet dat hij aan de aandoening lijdt."

Over de rijgeschiktheid kunnen we als rechtbank niet oordelen, zei de rechter.

"Hij moet zulke toestanden in de toekomst vermijden. Want de volgende keer is het uiteraard geen overmacht meer", zei de rechter.

"Opgelucht want zaak sleepte lang aan"

De man was zelf niet aanwezig op de rechtbank. Volgens zijn advocaat is hij opgelucht want de zaak heeft lang genoeg aangesleept. Hij laat zich nu begeleiden door zijn arts.

Hij zal zich strikt aan het dieet moeten houden als hij kiest om te blijven rijden.

De man is 40 jaar en wil anoniem blijven. Hij werkt zelf in een brouwerij.

Stefaan Kerger
Andy Debo