Man die door pedojager in de val werd gelokt, gaat vrijuit: Ieperse rechter legt uit hoe dat kan
Een vijftiger uit Langemark-Poelkapelle moet zich niet voor de rechter verantwoorden nadat hij vorig jaar door een pedojager in de val was gelokt. Dat werd bevestigd aan onze redactie.
De beelden van M.D. uit Langemark-Poelkapelle gingen vorig jaar in september Vlaanderen en Nederland rond. In het filmpje is te zien hoe een man door het bos wandelt met een boodschappentas. Iemand met een camera houdt hem tegen en vraagt om de inhoud van de tas te tonen. Eerst haalt M.D. een dekentje boven, daarna volgen een tube vaseline en een spuitbus slagroom.
Afspraak met '13-jarig meisje'
Het was de Nederlandse pedojager 'HP Comeback' die het filmpje op zijn Facebookpagina plaatste. Hij had zich via Facebook tegen M.D. voorgedaan als een 13-jarig meisje. Die ging in op het voorstel van 'het meisje' om af te spreken net over de Belgisch-Nederlandse grens. De pedojager had M.D. gevraagd om het glijmiddel en de andere attributen mee te nemen. M.D. gaat vrijuit, blijkt uit een artikel in de Juristenkrant. De beslissing van de Ieperse raadkamer dateert al van oktober.
Voorstel om af te spreken kwam van pedojager
Het Ieperse parket wilde de man interneren en vervolgen voor grooming: minderjarigen benaderen met het oog op seks. Maar dat kon niet, omdat het voorstel om af te spreken van de pedojager kwam en niet van M.D. Ook vervolging op basis van de wet die verbiedt om minderjarigen onder de 16 jaar aan te zetten tot ontucht of prostitutie hield geen stand voor de raadkamer. "De raadkamer heeft ook bijkomend geoordeeld dat er geen sprake is van een ander misdrijf, namelijk het aanzetten tot ontucht of prostitutie omdat er geen sprake was van een werkelijke minderjarige", legt persrechter Karlien Ververken uit.
Vaak afpersing
De buitenvervolgingstelling kan verontwaardiging oproepen, maar de persrechter wijst erop dat het bij pedojagers vaak ook om afpersing te doen is. "Het klopt dat uit het onderzoek is gebleken dat de andere persoon na de feiten een geldsom heeft gevraagd om het filmpje niet online te plaatsen. Uiteindelijk werd die geldsom wel betaald, maar het filmpje is toch op sociale media terecht gekomen", verduidelijkt Ververken.
"Contraproductief"
Deskundigen uit het werkveld waarschuwen voor het fenomeen van pedojagers. Naast het feit dat ze soms zelf op geld uit zijn kan hun werk ook contraproductief zijn. Criminologe Minne De Boeck, projectverantwoordelijke van Stop it Now, de hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens, legt uit.