Maat­re­ge­len om belan­gen­ver­men­ging bij gemeen­tes beter te voorkomen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers wil twee extra personeelsleden aanwerven voor Audit Vlaanderen. Dat zegt hij naar aanleiding van de onderzoeken naar mogelijke belangenvermenging, ook bij West-Vlaamse burgemeesters.

Bij ons viseert Audit Vlaanderen onder andere de burgemeesters van Moorslede en Staden. Die bevonden zich in een staat van belangenvermenging, zoals Audit Vlaanderen het noemt na onderzoek. Daarnaast wil Somers ook mogelijke fraude voorkomen, door élke gemeente te verplichten een deontologische commissie of bureau op te richten.

Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur: "Het is volgens mij een zeer nuttig instrument om zo’n specifiek orgaan te hebben dat toeziet op de deontologische regels en uitspraken, en terzake uitspraken kan doen. Een deontologische commissie helpt om sneller in actie te komen bij concrete gevallen, maar voorkomt ook eenvoudigweg veel meer gevallen van fraude. Het is de beste garantie dat in de werking van een lokaal bestuur een automatische deontologische reflex wordt ingebouwd."

Bekijk ook:

 

 

Tijs Neirynck