Nieuws

Ludie­ke actie met Kerst­man in Brug­ge zet in op pre­ven­tie blaaskanker

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op het Zand in Brugge kan je vandaag de Kerstman spotten. Het is een ludieke actie van de Vlaamse Blaaskankervereniging die daarmee aandacht wil vestigen op preventie van blaaskanker. Want net zoals de kerstman er nu wel heel vroeg bij is, is dat ook nodig voor de diagnose van de ziekte. 

Tijdens de actie kan iedereen foto's nemen met de Kerstman, voor de gelegenheid uitgedost in geel pak (de internationale kleur voor blaaskanker). De organisatie vraagt om die foto’s massaal te verspreiden via sociale media om op die manier voor meer bewustmaking te zorgen. Want er vroeg bij zijn, verhoogt de overlevingskansen drastisch.

De aandacht voor dit type kanker komt er niet zomaar, want het aantal mensen met de ziekte is het afgelopen decennium met bijna 30 procent toegenomen. Jaarlijks sterven in ons land 850 mensen aan de ziekte. Het is de vierde meest voorkomende tumor bij mannen en ook bij vrouwen staat het in de top tien. De Vlaamse Blaaskankervereniging wil daarom bekender worden en als ervaringsdeskundige haar ervaring delen en lotgenoten steunen.

In september organiseert de vereniging ook nog een campagne over ‘de drie tenoren bij urologische tumoren’ (prostaatkanker, blaaskanker en nierkanker). 

Laurens De Jaegher
Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville