Lucht­ha­vens Wevel­gem en Oos­ten­de krij­gen digi­ta­le verkeerstoren

2021-06-21 00:00:00 - Qatar Airways blijft op Oostende vliegen

De luchtverkeersleiding voor de luchthavens van Antwerpen, Kortrijk en Oostende zal binnen enkele jaren gebeuren vanuit één digitale verkeerstoren. Luchtverkeersleider Skeyes en de Vlaamse regering hebben daarover een akkoord gesloten.

Nog dit jaar moet er een beslissing vallen over waar de digitale toren voor de Vlaamse regionale luchthavens zal komen. Er komen nog zes locaties in aanmerking, waaronder drie in onze provincie: Diksmuide, Jabbeke en Wevelgem. Volgens de huidige timing zou die digitale toren in 2027 of 2028 operationeel moeten zijn. 

2023-09-12 00:00:00 - Startbaan luchthaven Oostende vernieuwd, luchthaven twee maanden dicht

Bij een digitale toren zitten de luchtverkeersleiders niet meer in een fysieke verkeerstoren op de luchthaven, maar staan daar masten met camera's die beelden doorsturen naar een zaal met schermen op een andere locatie. Dankzij de camera's, die onder meer met infrarood uitgerust zijn, kunnen de luchtverkeersleiders ook 's nachts of bij mist de vliegtuigen duidelijk zien op de schermen.

Luchthaven1

Er kan bij elk vliegtuig ook extra informatie geprojecteerd worden. "Een kwantumsprong inzake luchtverkeersveiligheid", zegt Skeyes-topman Johan Decuyper.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga