Nieuws

Lote­rij keert terug naar baker­mat Brugge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Brugge is het hele weekend lang in de ban van de Nationale Loterij.  Het kansspel of de "lotinghe" kent daar zijn ontstaan.

In 1441 ontstond de lothinge om de Brugse stadskas te spijzen.  Dat geld ging uiteindelijk naar een organisatie die de basis legde om goede doelen te steunen.

Over het ontstaan van de Nationele Loterij en het maatschappelijk belang ervan is onder meer een boek uitgebracht. Er is ook een tentoonstelling en een stadswandeling met een Virtual Reality film waarbij je letterlijk midden in de middeleeuwen staat en de trekking kan meemaken zoals ze er in 1441 aan toe ging. Zaterdag staat er ook een evocatie van zo'n historische trekking op het programma.

Naar aanleiding van de 580ste verjaardag van de loterij wordt de trekking van Euromillions en Lotto in Brugge gehouden morgenavond. Het is voor het eerst dat Euromillions zijn zwaarbeveiligde ondergrondse studio in Parijs verlaat. Morgen komt een ploeg van 38 man en 5 vrachtwagens naar Brugge om alles in goede banen te leiden. Zij brengen onder meer de machines voor de trekking mee. In het stadhuis van Brugge werd alles alvast opgemeten om te kijken of de machines overal door kunnen. Bovendien moeten de klokken van het Belfort worden stilgelegd omwille van de trekking. Het geluid van de klokken zou eveneens voor te veel trillingen kunnen zorgen.  Voor de Euromillions-trekking is er een pot van 130 miljoen euro. Verder wordt er ter gelegenheid van de viering ook een extra Lotto-trekking gehouden van 3 miljoen euro. Ook die trekking vindt plaats in het stadhuis van Brugge.

Alle info over de loterij, de geschiedenis en het feestprogramma vind je op www.brugge1441.be

Lees ook:

 

2021-12-02 00:00:00 - Loterij keert terug naar bakermat Brugge - loterij1.jpeg
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga