Nieuws

Loka­le onder­ne­mers stel­len minis­ter Demir for­meel in gebre­ke in Ventilusdossier 

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Tientallen bedrijven die langs het toekomstige Ventilustraject zouden liggen, vinden dat minister van Energie Zuhal Demir tekort schiet. Ze hebben officieel een ingebrekestelling gestuurd naar het kabinet, waarmee ze de minister tot stappen willen dwingen. 

De nieuwe hoogspanningslijn Ventilus moet de stroom van windmolens op zee aan land brengen. Dat gebeurt mogelijk bovengronds, tot protest van landbouwers en bedrijven. Er is vooral de onzekerheid over de gezondheidsrisico's. De bedrijven willen van de minister tegen 4 november horen of een volwaardig onderzoek naar een ondergrondse oplossing nog kan, of bedrijven langs het tracé een vergoeding kunnen krijgen en of Elia die vergoeding mee verrekent in de totale kostprijs voor een bovengronds traject.

Ignace Vandewalle, woordvoerder Involte vzw: "Op geen enkel moment is er voorzien dat er vergoedingen zouden betaald worden aan bedrijven voor herlokalisatie. Men houdt dus eigenlijk totaal geen rekening met bedrijven, totaal geen rekening met de werknemers en dat stoort ons enorm."

“De bedrijfsleiders maken zich ernstig zorgen over de irrealistische stralings- en gezondheidsnormen, welke in de praktijk geen enkele bescherming zullen bieden. Er is momenteel te weinig duidelijkheid over de impact op de gezondheid. En als het over de gezondheid gaat, kunnen we niet toelaten dat men risico’s neemt.”

Minister Demir reageert voorlopig niet op de ingebrekestelling. Begin november wil de Vlaamse regering een beslissing nemen.

Lees ook:

Redactie