Stad Kortrijk stelt nieuwe bestuursploeg voor. Van Quickenborne komt na 2 jaar terug als schepen
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
In Kortrijk hebben Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk, N-VA en Vooruit de nieuwe bestuursploeg voorgesteld. TBSK zal de stad dus met twee coalitiepartners besturen onder de naam: "Kortrijk met brio, een partituur voor zes jaar sterk bestuur". Ruth Vandenberghe is burgemeester, o.a. bevoegd voor veiligheid. Wout Maddens blijft twee jaar schepen en ruimt dan plaats voor Vincent Van Quickenborne. Die is de eerste twee jaar voorzitter van de gemeenteraad. Bij N-VA geen Axel Ronse. Wel Giovanny Saelens en Trui Steenhoudt (mobiliteit). Onder meer de knip op de brug in Bissegem wordt terug gedraaid. Voor Vooruit zetelt Maxim Veys. Hij verlaat het Vlaams parlement en kiest voluit voor Kortrijk.
Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk, N-VA en Vooruit lieten half november weten dat er "witte rook" was bij de onderhandelingen na de verkiezingen van begin oktober. "We hebben 'een basis gevonden om in vertrouwen met elkaar verder te onderhandelen rond een inhoudelijk akkoord'", zeiden Ruth Vandenberghe (TBSK), Axel Ronse (N-VA) en Maxim Veys (Vooruit) toen.
Nu is dat akkoord rond de nieuwe bestuursploeg er dus en is duidelijk wie schepen wordt of blijft in Kortrijk.
"Kortrijk met brio, een partituur voor zes jaar sterk bestuur"
Ruth Vandenberghe is burgemeester in Kortrijk. Zij is ook bevoegd voor veiligheid. Veiligheid is ook één van de belangrijke programmapunten in het bestuur. Er wordt sterk geïnvesteerd. De budgetten gaan hoger om 40 extra agenten aan te werven. Er wordt ingezet op strenge handhaving en flexteams. Ook op het vermijden van problemen en dus preventieve maatregelen zoals straathoekwerk en jeugdwerk.
Giovanny Saelens (N-VA) wordt nieuwe schepen van sociale zaken. Dat beleid moet er zijn voor de meest kwetsbaren. Sociale fraude wordt hard aangepakt. Ook flankerend onderwijsbeleid met brugfiguren moet helpen in het sociaal beleid. Saelens is ook bevoegd voor deeltijds kunstonderwijs. Het conservatorium barst uit z'n voegen, hier moet de stad nieuwe infractructuur krijgen.
Maxim Veys (Vooruit) is ook een nieuwe schepen. Hij wil de vergrijzing en de klimaatsverandering aanpakken. Dat betekent inzetten op zorg, met een nieuwe zorgcampus in Heule. Meer kinderopvang ook. Meer natuur en bos en duidelijkheid over open ruimte spelen daarin mee. En de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moet naar beneden met de opstart van een Kortrijks energiebedrijf waar de inwoners kunnen aan bijdragen.
Ook Hannelore Vanhoenacker (TBSK) is een nieuwe schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening, landbouw en samenleven. Bij landbouw denkt ze aan het beschermen van de landbouwgrond. Het onderwijs een goede plaats geven op alle campussen die de stad telt. En inburgering met aandacht voor het Nederlands waarbij nieuwkomers de taal meteen ook op de werkvloer leren.
Wout Maddens (TBSK) blijft schepen van stadsvernieuwing en wonen. Hij zal na twee jaar exact 20 jaar schepen zijn en wordt dan vervangen door Vincent Van Quickenborne. Van Quickenborne zal dan - naast stadsvernieuwing en wonen - ook de bevoegdheden personeel, financiën, evenementen en facility op zich nemen en wordt zo een superschepen in het college.
De plannen op gebied van stadsvernieuwing in Kortrijk zijn de afwerking van de Leieboorden (een plezierhaven) maar ook de aanpak van de Doorniksewijk die de verbinding maakt tussen Hoog Kortrijk en de stad. Dat moet een boulevard worden. Stadsvernieuwing komt er ook in de deelgemeenten met Bissegemplaats en het centrum van Rollegem. Wonen betekent een aangepast beleid met voldoende aanbod om betaalbaar wonen te geven (500 extra sociale woningen). Ook de renovatiestrategie wordt uitgebreid naar wijken en appartementen.
Trui Steenhoudt (N-VA) is nieuw in het college. Zij wordt de schepen van mobiliteit en pakt meteen uit met enkele opmerkelijke zaken. De renovatie van de voetpaden wordt verdubbeld. Van drie naar zes miljoen euro per jaar. De knip op de brug in Bissegem wordt ongedaan gemaakt. In de plaats komt een tweerichtingsverkeer met beurtelingse verkeerslichten ter hoogte van de brug. Er komt ook een mobiliteitsplan op het volledige grondgebied, waarbij ook de auto een plaats heeft in de stad.
Ook Felix De Clerck (TBSK) is een nieuw gezicht, als schepen van jeugd, economie en cultuur. Er wordt geïnvesteerd in de jeugdinfrastructuur. Er komt ook een jeugdparlement. In cultuur spelen de heropening en opening van museum Abby en de Schouwburg een belangrijke rol. Ook de ondernemers neemt hij onder zijn hoede, met één aanspreekpunt voor hen.
Stephanie Demeyer (TBSK) haalde een mooie persoonelijke score en wil inzetten op een ambitieus seniorenplan met aandacht voor comfort en seniorenbeleving. Groenonderhoud is ook één van haar bevoegdheden, met een groter budget. Zij is ook bevoegd voor een nieuw platform voor de vrijwilligerswerking.
Wouter Allijns (TBSK) zal instaan voor een strak financieel beleid. De onroerende voorheffing en de personenbelasting zullen niet verhoogd worden. Sport is ook zijn bevoegdheid. Sportcentrum Wembley krijgt een nieuwe sporthal. Ook evenementen zijn zijn bevoegdheid. Elk weekend moet er iets te beleven zijn. In samenwerking met de lokale handelaars. Allijns haalde minder voorkeurstemmen dan Van Quickenborne, maar heeft zo toch een schepenzitje.
Overzicht van alle bevoegdheden
Ruth Vandenberghe (TBSK), burgemeester
Veiligheid, Brandweer, Politie, Preventie, GAS, bestuurszaken, Recht, Externe relaties, Communicatie, Protocol, 1777, Gebiedswerking, Kortrijks Spreekt, Citymarketing.
Felix De Clerck (TBSK), schepen van Cultuur, Jeugd, Ondernemen en Digitale Transformatie
Cultuur, Musea, Bibliotheken, Archief, Roerend Erfgoed, Kinderen en jongeren, Kerkfabrieken, Ondernemen, KMO-beleid, Sociale economie, Digitale transformatie.
Wout Maddens (tot en met 2026) / Vincent Van Quickenborne (vanaf 2027), schepen van Stadsvernieuwing (TBSK)
Stadsvernieuwingsprojecten, Planologie, (Sociale) Huisvesting, Wonen, Bouwen, Onroerend erfgoed, Begraafplaatsen, Grondbeleid, Vastgoed.
Hannelore Vanhoenacker (TBSK), schepen van Ruimtelijke ordening, Landbouw en Samenleven
Ruimtelijke ordening, Milieuvergunningen, Stedenbouw, Landbouw, Samenleven, diversiteit en inburgering, Hoger Onderwijs.
Stephanie Demeyer (TBSK), schepen van Stadhuis, Deelgemeenten, Senioren en Groenbeleid
Onthaal en Stadhuis, Bevolking, Burgerzaken, Vrijwilligers, Ontmoetingscentra, Deelgemeenten, Senioren, Groenonderhoud, Consumenten.
Wouter Allijns (TBSK), schepen van Middenstand, Sport en Evenementen
Sport, Financiën, Budget, Facility, Evenementen, Braderieën en foren, Personeel, markten, Middenstand, Afvalbeleid, Nette Stad.
Giovanny Saelens (N-VA), schepen van Sociale Zaken
Voorzitter BCSD, Sociale Zaken, Welzijn, Flankerend onderwijsbeleid (Brugfiguren), Armoedebestrijding, Werk en Activering, Wijk- en dienstencentra, Wijkteams, Gemeentelijk onderwijs, Gelijke kansen, DKO.
Trui Steenhoudt (N-VA), schepen van Mobiliteit en Openbare werken
Mobiliteit, Openbare werken, Publiek domein
Maxim Veys (Vooruit), schepen van Zorg, Kinderopvang, Natuur en Klimaat
Zorg Kortrijk, Kinderopvang, Allemaal digitaal, Energie, Klimaat, Biodiversiteit en Natuur, Leefmilieu, Gezonde lucht, Toerisme, Mondiaal beleid, Dierenwelzijn.