Nieuws

Lichaam Brug­ge­ling maakt zelf alco­hol aan: advo­caat vraagt vrij­spraak voor rij­den onder invloed

2014-04-10 00:00:00 - Verzet tegen verbod uitzending rechtbank Veurne

Een Bruggeling van 40 vraagt aan de politierechter de vrijspraak voor rijden onder invloed, hoewel er wel een forse alcoholintoxicatie was vastgesteld. De beklaagde kon bewijzen dat hij aan het autobrouwerijsyndroom (ABS) lijdt: zijn lichaam maakt zelf alcohol aan.

De Bruggeling liep twee jaar geleden twee keer tegen de lamp bij alcoholcontroles. Er werd 2,09 en 1,63 promille alcohol vastgesteld. Bovendien was hij al eens veroordeeld voor rijden onder invloed. 

2019-06-08 00:00:00 - Hele weekend alcoholcontroles

Bij de behandeling van het dossier pleitte de verdediging dat de beklaagde volgens zijn artsen aan het autobrouwerijsyndroom lijdt. Zonder te drinken zet zijn lichaam koolhydraten en bepaalde suikers door vergisting in de darmen toch om in alcohol. Volgens de verdediging was er dus sprake van overmacht toen de Bruggeling meermaals onder invloed werd betrapt.

Alcoholcontrole politie vlas

Archief

De politierechter besliste om de kwestie te laten onderzoeken door een wetsdokter. Daaruit bleek dat de beklaagde inderdaad naar alle waarschijnlijk aan ABS lijdt. Toch vroeg het openbaar ministerie om hem levenslang rijongeschikt te verklaren. "Het blijft potentieel gevaarlijk als de beklaagde, weliswaar ongewild, onder invloed een voertuig zou besturen," klinkt het.

De verdediging vraagt de vrijspraak: zijn cliënt volgt een koolhydraatarm dieet. Zo zorgt hij er zelf voor dat zijn lichaam geen alcohol meer aanmaakt. Los daarvan zijn bij de Bruggeling nooit symptomen van dronkenschap vertoond en dus was hij steeds in staat om te rijden.

De rechter doet uitspraak op 22 april.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga