Nieuws

Lera­ren­te­kort: VTI laat laat­ste­jaars les vol­gen aan hogeschool

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het VTI van Waregem heeft een creatieve oplossing gevonden voor het lerarentekort. Toen één van de leerkrachten eind vorig jaar langdurig uitviel, klopte de school aan bij Howest in Kortrijk. Drie secundaire klassen vijfde- en zesdejaars volgen nu twee namiddagen per week les op verplaatsing: op de hogeschool. 

Joachim Archie, Campus VTI Waregem: "We moesten de leerkracht vervangen die les geeft in de derde graad van onze informatica-richtingen. Een leerkracht die al heel specifiek en gespecialiseerde leerstof aan de man bracht. Die is niet zo makkelijk te vervangen. En gelukkig konden we inderdaad terecht om een dezelfde kwaliteit van opleiding te bieden, dankzij een samenwerking met Howest."

"Ik vind dat heel interessant. Anders zou ik in de studie zitten en dat is veel saaier dan les volgen in Howest."

Inti Vanparijs, leerling Campus VTI Waregem

Een win-win. Leerlingen hoeven niet noodgedwongen naar de studie en ze maken nu al kennis met het hoger onderwijs. Frederiek Berthier, Howest: "Ook voor ons is dat een winsituatie. Omdat wij op die manier
die leerlingen laten kennismaken met hoger onderwijs. Je kan op een infodag al eens komen kijken. Je kan op een SID-in beurs komen kijken, maar als je dan effectief les kunt volgen op een campus, dan zie je ook
hoe het leven eraan toe gaat op een campus in werking. En dat is voor alle partijen een meerwaarde."

Tijdelijk

De bijzondere oplossing is tijdelijk, tot aan de krokusvakantie. Daarna krijgen ze wellicht weer les van hun vertrouwde leraar in het middelbaar.

De redactie