Leger houdt oefe­nin­gen aan de kust: Meer dan een boot besturen”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de aanloop naar de paasvakantie zijn er traditioneel militaire oefeningen op de Noordzee. Al de hele week zijn militairen actief voor de kust van Zeebrugge en Blankenberge. Volgende week is dat in Lombardsijde. Het gaat om oefeningen op land, maar ook langs de waterlijn en op zee.

De militairen maken deel uit van het SOED, het Special Operations Engineering Detachment, een afdeling van het 3de paracommandobataljon van het Belgisch Leger. Ze lijken dan ook op de Special Forces en opereren altijd onherkenbaar. Bataljoncommandant 3 Para, Team Boat Detachment: “De Special Forces vallen onder hetzelfde regiment. Het is niet zomaar een boot besturen. Die moet ingezet worden in situaties waarin er gevuurd kan worden. Onze schippers zijn sowieso paracommando-gevormd. Die kunnen bijvoorbeeld uit een vliegtuig springen. Ze hebben een speciale opleiding gehad.”

"Het is niet zomaar een boot besturen. Die moet ingezet worden in situaties waarin er gevuurd kan worden. "

Bataljoncommandant 3 Para

Zodiacs

Hoewel de oefening plaatsvindt op de Noordzee, valt deze eenheid wel degelijk onder de landcomponent van het Belgisch leger. “Het is de bedoeling dat wij personeel van punt a naar punt b kunnen brengen. En dat personeel valt dan onder de infanterie, en die vallen dan weer rechtstreeks onder de landcomponent. Zeebrugge is één van onze gebruikelijke locaties om te trainen, samen met Lombardsijde. Dat is de ideale gelegenheid om te trainen waarbij we met zodiacs landen op het strand om personeel op te pakken of af te zetten.”

Volgende week zijn er nog militaire schietoefeningen op zee in de buurt van de basis in Lombardsijde.

Militaire oefening 1
Militaire oefening 2
Militaire oefening 3
De redactie