Kust­po­li­tie­korp­sen snak­ken naar versterking

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De korpschef van politiezone Westkust Nicolas Paelinck trekt aan de alarmbel.

Het zomerseizoen staat voor de deur en het wordt extra druk aan de kust. Maar veel extra personeel krijgt hij niet, integendeel. Zijn agenten moeten bijspringen in de gevangenis omdat de cipiers staken.  "Morgen moeten er vier agenten vertrekken om de staking in de gevangenis op te vangen", zegt Paelinck. "Overmorgen drie. Dan zitten we met het weekend en we krijgen amper versterking. We krijgen maar twee mensen voor de hele zone. En dan moet je er ook rekening mee houden dat we mensen gaan moeten afstaan voor een bezoek van Trump in juli".

Brief naar ministers

Uiteraard is dit geen probleem van de Politiezone Westkust alleen. Hetzelfde geldt voor de andere korpsen die actief zijn aan de kust. Ook zij zijn verplicht om agenten te sturen naar grote evenementen of naar de gevangenis als cipiers staken. Paelinck, die ook voorzitter is van de Vaste Commissie van de Lokale Politie laat het hier niet bij. "Morgen vertrekt er een brief naar de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken om dat vanuit de vaste commissie van de lokale politie aan te kaarten".

Afwachten of dat wat uithaalt, want het probleem is niet nieuw. Elke zomer vragen de kustkorpsen extra mensen, maar nu wordt het probleem nog scherper omdat de cipiers staken. Ook de politiezone Brugge zet elke dag 15 tot 40 agenten in voor bewakingsopdrachten in de gevangenis.

Nathalie Dewulf