Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Kunstenaar en cartoonist Benoit Van Innis is overleden. De Bruggeling maakte tekeningen voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Zijn meest bekende werken zijn wellicht de muurtekeningen in het Brusselse metrostation Maalbeek, met onder andere een herdenkingswerk na de aanslagen in 2016.
Benoit Van Innis begint als tekenaar en cartoonist voor kranten als De Standaard en De Morgen, en de tijdschriften Panorama, Knack en Humo. Hij laat zich vooral typeren door zijn humoristische en absurde stijl. Ook in het buitenland maakt hij naam, onder andere bij het Franse magazine Paris Match, en bij het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. In de jaren ’90 verhuist Bruggeling Benoit Van Innis naar Brussel. Hij legt zich steeds meer toe op schilderkunst. Maar hij houdt Brugge in zijn hart. In 2011 ontwerpt hij voor zijn thuisstad twintig nieuwe kunstvlaggen.
"Mijn vlaggen zijn niet zo maar ontstaan. Het heeft veel te maken met mijn Brugs verleden. Ik heb er een jaar aan gewerkt en nu snap ik ook dat het een beetje een samenvatting is Van mijn hele kunst. Dat vind ik wel zeer mooi", zegt hij daarover.
Tekeningen metrostation Maalbeek
Zijn bekendste werken zijn wellicht de tekeningen op muurtegels in het metrostation Maalbeek in Brussel. Bij de aanslagen in 2016 loopt dat werk trouwens schade op. Na de aanslagen maakt Van Innis een grote herdenkingstekening van olijfbomen in het metrostation: "Ik weet wel, twee appelbomen zijn ook anders. Maar twee olijfbomen dat is nog helemaal anders. Dat zijn twee andere karakters, compleet grillig van vorm. Het heeft iets een oervorm, iets zeer wild, iets heel uniek."
Lockdownkunst
Van Innis zetelt ook in de jury van de Boekenpauw, de belangrijkste prijs voor illustratoren in Vlaanderen. Tijdens de coronaperiode laat hij zich nog opmerken met een opvallende tentoonstelling in Kortrijk: met elke dag van de lockdown een nieuwe tekening: "Op de duur, na een paar weken, kreeg ik elke dag tientallen reacties Van mensen, die commentaar gaven op mijn tekeningen en die mij ook bedankten en zeiden, dat doet zoveel deugd en zo. In al die eenzaamheid Van de lockdown, werd dat wel een aanwezigheid en dat was wel merkwaardig."
Van Innis overleed na een slepende ziekte, hij was 63.