Nieuws

Kun­sten- en poë­zie­fes­ti­val Watou ver­wacht meer dan 20.000 bezoekers

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Watou bij Poperinge gaat dit weekend voor de 43ste keer het kunsten- en poëziefestival van start. De Zomer van Watou is een vaste waarde en laat kunstenaars en dichters meer dan ooit in interactie gaan met het grote publiek. In Watou vind je zowel grote namen als Panamarenko en Koen Van Mechelen, als kunstenaars die voor het eerst in ons land met hun werk naar buiten komen. 

Het kunstenfestival brengt onder meer een eerbetoon aan Gwy Mandelinck, de stichter-bezieler die recent overleed. Hij krijgt in Watou een eerbetoon, maar het leven van kunstenaars en dichters gaat voort. Voor velen is Watou een zomerse traditie. Tom Bogaert, kunstenaar- Lafleur & Bogaert: “Ik kom al jaar en dag naar Watou. Ik kom al 40 jaar met mijn moeder. Als het slecht weer is aan de kust, is dat de jaarlijkse pelgrimstocht. Ik heb twee jaar geleden al deelgenomen als individuele kunstenaar en nu ben ik hier met Michel Lafleur.”

Verbeelding de vrije loop laten

Bogaert en Lafleur zijn een Belgische-Haïtiaans kunstenaarsduo. Hun banierproject confronteert voodoosymboliek met katholicisme. Ruim 30 kunstenaars presenteren hun werk deze zomer in het dorp. Annemie Morisse, coördinator Kunstenfestival Zomer van Watou: “Dit jaar werken we rond het thema 'landscape of the imagination'. We vroegen de kunstenaars om hun verbeelding de vrije loop te laten en dat vragen we ook aan de bezoekers. Laat je meeslepen door het werk van de kunstenaars en gebruik de kracht van de kunstenaars.”

“Watou is mijn jaarlijkse pelgrimstocht.”

Tom Bogaert

Alle werken staan op wandelafstand. Ook de pastorie, aan de kerk, wordt nu gebruikt. Watou blijft voor de hele streek belangrijk. Loes Vandromme, schepen van cultuur Poperinge: “Deze legacy, dat wat Gwy allemaal heeft opgestart, dat mogen we niet zomaar laten varen. Vandaar dat we ook dit jaar de krachten hebben gebundeld en een mooie editie hebben.”

Jaarlijks komen meer dan 20.000 kunst- en poëzieliefhebbers naar Watou.

De redactie