Nieuws

Kort­rijk opent urnen­bos­sen voor wie eco­lo­gisch wil wor­den begraven

2017-10-03 00:00:00 - Aantal OCMW-begrafenissen verdubbeld in Oostende

Allerheiligen is in aantocht en vanaf 26 oktober krijgen Kortrijkzanen, maar ook niet-inwoners de kans om begraven te worden in een ecologisch afbreekbare urne. De stad Kortrijk opent hiervoor een eerste urnenbos op de begraafplaats Sint-Jan. Ook in de deelgemeenten Heule, Marke, Bellegem, Rollegem en Kooigem worden urnenbossen aangelegd.

Het urnenbos mag niet door nabestaanden worden betreden, om de anonimiteit te bewaren en de impact op de natuur en biodiversiteit minimaal te houden. Enkel de begrafenisondernemer en het personeel van de begraafplaats hebben toegang. Ook gedenktekens, versieringen, symbolen, afsluitingen,... op en rond de urne zijn niet toegestaan.

Naamplaatje

Wie dat wenst, kan een naamplaatje laten plaatsen aan het monument bij de ingang van het urnenbos. Enkel op die plaats zijn natuurlijke bloemen en planten toegestaan. Verwelkte bloemen en planten worden verwijderd door de medewerkers van de begraafplaatsen.

Groeiende vraag

"De vraag naar urnenbossen groeit en daar willen we met de stad graag aan tegemoet komen. Zowel in Kortrijk als in vijf deelgemeenten krijgen Kortrijkzanen en niet-inwoners de kans om op een ecologische manier te worden begraven in een composteerbare urne", zegt Ruth Vandenberghe.

"We hopen dat het urnenbos ervoor zorgt dat nabestaanden hun dierbare op een mooie manier kunnen herdenken."

Ruth Vandenberghe, eerste schepen

Prijskaartje

Als Kortrijkzanen ervoor kiezen om op deze manier begraven te worden dan is dat kosteloos. Niet-inwoners moeten een bedrag betalen dat nog door de gemeenteraad moet worden vastgelegd.

Louis Maes