Nieuws

Kort­rijk geeft posi­tief advies voor sloop sta­ti­ons­ge­bouw, ondanks bezwaren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Stad Kortrijk geeft een positief advies voor de sloop van het stationsgebouw. Nochtans hebben iets meer dan 3000 mensen een petitie getekend voor het behoud ervan, maar alle bezwaren zijn ongegrond verklaard.

De actiegroep die in Kortrijk vecht voor het behoud van het treinstation heeft op Open Monumentendag in september meer dan 2.000 handtekeningen en 300 bezwaarschriften verzameld tegen de sloop van het stationsgebouw. Ze vinden het oude gebouw te waardevol om af te breken voor een nieuw station.

Het gebouw uit 1957 is een zeldzaam voorbeeld van een klassiek modernistisch station en moet dus behouden blijven, vinden ze. Het station van Kortrijk is het laatste bewaarde wederopbouwstation na de Tweede Wereldoorlog.

2023-09-15 00:00:00 - Meer dan 2000 handtekeningen en 300 bezwaarschriften tegen sloop stationsgebouw
Nieuws

Meer dan 2000 handtekeningen en 300 bezwaarschriften tegen sloop stationsgebouw

"Te laat"

Volgens schepen Wout Maddens is het aan Vlaanderen om tegen begin februari een beslissing te nemen. De beslissing ligt nu bij minister van Omgeving Zuhal Demir, nadat eerder ook al minister van Onroerend Efgoed Matthias Diependaele beslist had om het treinstation in Kortrijk niet te beschermen.

De stad wijst er op dat de discussie veel te laat komt, nadat al in 2014 beslist was om het gebouw te slopen. Het masterplan is volgens de stad te vergevorderd om alles drastisch te wijzigen.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere