Nieuws

Kort­rijk heeft nieu­we deel­steps: Slor­dig over­al ach­ter­la­ten kan niet meer dank­zij AI

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Kortrijk gaat in zee met een nieuwe aanbieder van deelsteps. Het grote verschil met de vorige is dat gebruikers ze voortaan in vaste parkeerzones moeten achterlaten. In eerste instantie zijn dat 200 zones, ook in de deelgemeentes.

Kortrijk is na Blankenberge de tweede stad bij ons die voor de Hoppy deelsteps kiest. Het aantal blijft met 200 gelijk. Als je de step na gebruik niet in een parkeerzone zet dan blijft je betaling lopen. Via een cameraatje en AI of artificiële intelligentie speurt de step ook het wegdek af en signaleert als je bijvoorbeeld op het voetpad rijdt. Na gebruik moet je ook een foto sturen en het is opnieuw artificiële intelligentie die oordeelt of hij netjes staat.

Hoppy1
Hoppy2

Axel Weydts, schepen van mobiliteit Kortrijk: “Heel veel klachten waren er niet, maar af en toe zag je in het straatbeeld wel eens een step die slordig geparkeerd stond midden op een voetpad. Voor iemand die sterk en mobiel genoeg is, is dat niet erg om die even aan de kant te zetten, maar als je met een rollator op pad bent en er staat zo'n step midden op het voetpad dan is dat niet aangenaam natuurlijk. Dit willen we met dit systeem eruit halen.”

Kate Baert