Nieuws

Kör­per­wel­ten terug in Brug­ge: jaar lang Body Worlds Vital’ met éch­te lichamen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De wereldwijde expo Body Worlds Vital loopt vanaf vandaag in Brugge. Op de site van het Oud Sint-Janshospitaal kan je bijna een jaar lang gaan kijken naar een unieke collectie geplastineerde, echte menselijke lichamen. Die tonen wat er zich onder onze huid bevindt.

Hoe ziet ons menselijk lichaam er vanbinnen uit? Een vraag die veel mensen bezighoudt, de expo Body Worlds geeft de antwoorden. Echte lichamen tonen je onder meer onze beenderen, spieren en hersenen. Met de expo willen ze bezoekers tonen tot wat ons lichaam in staat is. Wat de invloed is van ziektes en bepaalde levensstijlen. De lichamen zijn wel degelijk echt.

"Ze zijn van mensen die tijdens hun leven hebben beslist om hier deel van uit te maken," zegt conceptueel ontwerper Dr. Angelina Whalley. "In ons labo gebruiken we de technologie plastinatie. Een ingewikkeld proces dat neerkomt op een vacuümproces, waarbij we het weefselwater vervangen door polymeer. Dat laat het lichaam opdrogen, het wordt geurloos en het kan niet ontbinden."

Body Worlds

Bijzondere conserveringstechniek

De methode is eind jaren '70 uitgevonden door de Duitse anatoom Gunther von Hagens. Hij verwierf veel bekendheid met die tentoonstellingen en dat zorgde destijds voor veel controverse. Aan één lichaam werken ze zo’n jaar lang.

De plastinaten hebben wereldwijd al 160 steden bezocht. Goed voor 55 miljoen bezoekers. Ook in Brugge waren de geplastineerde lichamen al eerder te zien vorig jaar en in 2014. Ook scholen zullen langskomen, want voor hen is dit een unieke kans om het menselijk lichaam te bekijken zoals het nooit in een biologieboek te beschrijven is.

Body Worlds

Body Worlds Vital loopt nog tot en met 9 maart volgend jaar. Dit jaar mikken ze op 100.000 bezoekers.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga