Nieuws

Knok­se bedrijfs­lei­der opge­pakt voor Rus­si­sche smokkel

2022-10-17 00:00:00 - Beveiligingsassistent krijgt werkstraf voor slagen aan gedetineerde

Een bedrijfsleider uit Knokke-Heist is opgepakt omdat hij betrokken zou zijn bij een heimelijk bedrijvennetwerk van de Russische inlichtingendienst. Dat schrijven De Tijd, De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws woensdag.

Dinsdagochtend voerden speurders in opdracht van het federaal parket en een onderzoeksrechter in West-Vlaanderen huiszoekingen uit bij privéwoningen en hoofdkantoren van bedrijven in Knokke-Heist en Eeklo in ons land, en in Rotterdam en Sluis in Nederland. Zes mensen zijn meegenomen voor verhoor: vier in ons land, twee in Nederland.

Het federaal parket noemt geen namen, maar volgens verschillende media gaat het om een zakenman uit Knokke-Heist, die twee vennootschappen in Knokke-Heist en Sluis gebruikt.

Ook voor raketten of drones

"Het onderzoek gaat over de handel en tussenhandel van dual-use goederen", zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket, in de kranten. "Die goederen kunnen zowel voor civiele als militaire toepassingen worden gebruikt, zoals in drones of raketten.”

“Het onderzoek moet uitwijzen of die strategische en beschermde technologieën verhandeld zijn naar landen waaraan België en het Europees Parlement wettelijke beperkingen opleggen."

Leveringen aan Rusland?

De Amerikaanse overheid maakte dinsdag allerlei details bekend over het netwerk dat de Knokkenaar al jarenlang zou leiden. Via zijn bedrijven in ons land, Nederland en Cyprus zou hij onder andere halfgeleiders hebben geleverd die Rusland nodig heeft voor zijn wapenprogramma. Dat gebeurde soms via omwegen langs bedrijven in Hongkong, China en Turkije. De Knokkenaar belandt dan ook samen met andere betrokken personen, zoals een medewerkster uit Eeklo, en bedrijven op de Amerikaanse sanctielijst om hun eigendommen te bevriezen.

"Vergunningen oké"

De Knokse zakenman ontkende in oktober tegenover De Tijd nog dat er sprake was van gevoelige producten. "Dat die ook voor militaire doeleinden zouden dienen, is veel blabla. Dat waren allemaal prullen. Ik heb de vergunningen gezien en die waren oké."

Belga
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse