Nieuws

Kli­maat­ac­ti­vist Wou­ter Mou­t­on ook niet in beroep vrij­ge­spro­ken voor vast­lijm­ac­tie in Groeningemuseum

2023-03-18 00:00:00 - Klimaatactivist Mouton riskeert nu ook vervolging in ons land na actie in Groeningemuseum

Klimaatactivist Wouter Mouton (46) heeft ook in beroep opschorting van straf gekregen, omdat hij zichzelf vastkleefde aan een schilderij van Jan Van Eyck in het Groeningemuseum in Brugge. Tijdens een spraakmakende actie kleefde de Bruggeling zich vast aan het wereldberoemde werk. Hij ging in beroep voor de vrijspraak.

Op 19 juli 2022 lijmt Wouter Moutin zijn rechterhand vast aan 'Madonna met kanunnik Joris van der Paele' in het Groeningemuseum in Brugge. Een bekend werk van Jan Van Eyck.

Na een halfuur kon de klimaatactivist losgemaakt worden. Het schilderij, omgeven door een glazen wand, liep geen schade op.

Opschorting van straf

Mouton kreeg in Brugge al opschorting van straf, maar ging in beroep om de vrijspraak te vragen. Volgens zijn advocaten beroept hij zichzelf op het recht op vrije meningsuiting.

2023-03-18 00:00:00 - Klimaatactivist Mouton riskeert nu ook vervolging in ons land na actie in Groeningemuseum
Nieuws

Klimaatactivist Mouton riskeert nu ook vervolging in ons land na actie in Groeningemuseum

"Destructieve actie"

Maar daar ging het openbaar ministerie niet mee akkoord. "Hij had zich evengoed aan een kruis kunnen nagelen op de markt in Brugge of streaken in het museum, evenveel aandacht gegarandeerd. Een tubeke superglue is natuurlijk minder pijnlijk en minder gênant. Maar hij heeft bewust gekozen voor een destructieve actie", aldus de procureur-generaal.

Het hof oordeelde ook dat de man zich schuldig had gemaakt, maar vond dat er geen straf moest tegenover staan. Mouton krijgt dus opnieuw opschorting van straf.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga