Nieuws

Kist van Oxford ver­laat Kort­rijk en keert terug naar… Oxford

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Nadat ze twee jaar tentoongesteld is in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk keert de Kist van Oxford terug naar huis, naar Oxford in het Verenigd Koninkrijk. Deze ochtend heeft een gespecialiseerde firma de middeleeuwse houten kist verpakt voor het overzeese transport. 

Kortrijk neemt vandaag afscheid van de Kist van Oxford en dus ook van het belangrijkste stuk geschiedenis over de Guldensporenslag. Op de kist staan namelijk afbeeldingen van de slag in 1302. Zo’n 75.000 bezoekers hebben de kist gezien in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

3D-print

Intussen maakt de stad werk van een 3D-geprinte versie van de kist, zodat het stukje geschiedenis toch een beetje in Kortrijk blijft.

“Er is een topfirma Materialise, die gespecialiseerd is in het heel nauwkeurig visualiseren en printen van objecten. Die gaan een 3D-print maken van de kist. Ze hebben gisteren de visualisaties gedaan. Die zal er in het najaar komen”, vertelt Axel Ronse, schepen van Cultuur.

Kist Oxford 2

Keert de kist ooit terug?

Het origineel wordt intussen klaargemaakt voor z’n reis naar Oxford, maar eerst wordt de kist op beschadigingen gecontroleerd. Eens de kist terug op Engelse bodem staat, wordt er wat aan gesleuteld.

“We moeten aan de ondersteun herstellen, wat eigenlijk een stuk van een latere periode is. En ook wij moeten nu nadenken over de manier waarop we zelf de kist zullen tentoonstellen”, vertelt Michael Burden, decaan van het New College in Oxford.

Intussen hoopt de stad dat de kist ooit terugkeert naar de Guldensporenstad. “Mijn grote droom is dat de Vlaamse regering middelen vrijmaakt om de kist te kopen. Ik weet niet of dat bespreekbaar is voor het New College, maar het is alleszins iets waar ik van droom”, besluit Ronse.

Kist Oxford 3
Stefaan Six
Celien Tanghe