Nieuws

Kas­teel van Lop­pem wil meer bezoe­kers met nieu­we kunstcollectie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Na enkele rustige jaren wil Het Kasteel van Loppem meer bezoekers lokken met nieuwe kunstwerken in een museum, maar ook in de tuinen daarrond. Sinds de coronaperiode is het aantal bezoekers teruggevallen.

Onder meer een openluchtmuseum met unieke beeldhouwwerken moet het kasteel nieuw leven inblazen. Ook het 150-jaar-oude doolhof staat in de schijnwerpers.

Paviljoentje

Voor het eerst is ook 'Le Petit Musée' toegankelijk voor het publiek. Le Petit Musée is een paviljoentje dat net naast het Kasteel van Loppem ligt. Het was de speeltuin van de zoon van Baron Charles van Caloen, de bouwheer van het kasteel halfweg de negentiende eeuw.

Volgens Benoit Kervyn van de Stichting Jean van Caloen liggen er in het paviljoentje nog een heleboel schatten. "Op het gelijkvloers zijn er bijvoorbeeld nog restanten van een doopvont uit de kerk van Jabbeke. Ook grafstenen, balken met inscripties en schouwwangen behoren tot de verzameling."

Drie nieuwe beelden

De Stichting Jean van Caloen stelt ook drie nieuwe beelden voor. Sculpturen van het Zegenend Kindje Jezus, Maria en apostel Johannes vormen de nieuwe aanwinsten van de afdeling 'middeleeuwse sculpturen'.

"Het is bijzonder dat de afwerking nog heel goed bewaard is. Zowel de kleuren als het omhulsel met bladgoud zijn nog volop aanwezig. Ook de afwerking van bijvoorbeeld de lokken van Johannes en de treurende blik van Maria zijn nog in goed staat", zegt Kervyn.

Jens Lemant