Nieuws

Kar­per­vi­rus doodt tien­tal­len vis­sen in Gistel

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er zijn opnieuw dode vissen gevonden in de waterlopen van Gistel. Vorig jaar was dat door een olievervuiling, nu zou dat door een virus komen, dat vooral karpers treft.

Het zijn vissers die de plotse vissterfte hebben opgemerkt. Tot nu toe gaat het over een 40-tal vissen, vooral aan het pompstation van Zevekote. Er is geen sprake van verontreiniging, maar wel van een virus. Dat is vooral schadelijk voor karpers, omdat hun weerstand in deze periode van het jaar het laagst is. Voor vogels en mensen is er geen gevaar.

Ook koihouders moeten waakzaam zijn

Schepen van Leefmilieu Wim Aernoudt: “De gezondheid van de waterlopen wordt verder gemonitord. Maar als de sterfte alleen te wijten is aan een karperziekte, kan er niet veel meer gedaan worden dan de dode dieren te verwijderen. Omdat het karperachtigen betreft, moeten koihouders en -kwekers waakzaam zijn. Er wordt gevraagd aan vissers om te helpen voorkomen dat de ziekte zich verspreidt, door hun materiaal goed te laten uitdrogen of te ontsmetten als ze van locatie veranderen.”

De zaak rond olievervuiling van vorig jaar is ondertussen nog steeds in handen van het parket.

"Als de sterfte alleen te wijten is aan een karperziekte, kan er niet veel meer gedaan worden dan de dode dieren te verwijderen."

Wim Aernoudt
Ben Storme
Jeroen Sap

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.