Nieuws

Kamer­com­mis­sie dringt aan op onmid­del­lij­ke vrij­la­ting Oli­vier Vandecasteele

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen heeft zich dinsdag unaniem achter een resolutie van de meerderheid geschaard waarin de regering wordt gevraagd om "alle diplomatieke middelen" in te zetten om Olivier Vandecasteele onmiddellijk vrij te krijgen.

Vandecasteele zit al bijna een jaar opgesloten in een Iraanse gevangenis. Hij werd er onlangs veroordeeld tot 40 jaar cel en 74 zweepslagen voor onder meer spionage, al hebben de Iraanse autoriteiten die informatie uit de Iraanse pers niet bevestigd.

De regering ijvert voor de vrijlating van Vandecasteelde en in afwachting daarvan voor een verbetering van zijn detentieomstandigheden, maar dat heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Europese agenda

In een resolutie van Open VLD-Kamerlid Jasper Pillen uit Brugge veroordeelt de Kamer de willekeurige arrestatie van Vandecasteele, net als het schijnproces dat tot zijn opsluiting heeft geleid. De volksvertegenwoordigers vragen de regering ook onder meer om "alle diplomatieke middelen" in te zetten om bij de Iraanse autoriteiten te pleiten voor de "onmiddellijke vrijlating" van Vandecasteele en om eventuele foltering en andere mishandeling te voorkomen.

De regering moet het dossier voor de Kamer ook op de agenda van de volgende Europese top zetten, klinkt het.

Familie tast in duister

Morgen komt Nathalie Vandecasteele, de zus van Olivier, naar de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen. Ook de familie uit Aalbeke tast in het duister wat het lot van Vandecasteele betreft.

De Open VLD-Kamerfractie riep minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib eerder al op persoonlijk naar Iran te reizen om de belangen van Vandecasteele te verdedigen en zich te vergewissen van zijn toestand. Vandecasteele was een tijdlang in gedeeltelijke hongerstaking en zou fel vermagerd zijn.

De resolutie is niet alleen gericht op diplomatieke inspanningen tegenover Iran, maar ook tegenover derde landen met goede relaties met Teheran. In de tekst zelf worden er geen concrete landen genoemd, maar volgens een goede bron heeft bijvoorbeeld Qatar zijn nut al bewezen bij de repatriëring van westerse burgers uit Afghanistan na de machtsovername van de taliban.

Lees hier alles over Olivier Vandecasteele.

Redactie
Belga